‘Porodice tri plus’ pisale Vladi FBiH: Prijedlog zakona o porezu na dohodak poguban za porodice s djecom

Udruženje “Porodice tri plus” uputilo je hitan zahtjev Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u kojem pozivaju na preispitivanje Prijedloga zakona o porezu na dohodak FBiH, jer se istim ukida koeficijent ličnog odbitka što, ističu, predstavlja ogromnu finansijsku štetu za porodice s djecom.

U dopisu su upozorili na, kako su naveli, pogubnost Prijedloga zakona o porezu na dohodak koji ubrzo treba da se nađe u parlamentarnoj proceduri.

“Upozoravamo da se novim Prijedlogom zakona briše se Član 24. u kojem je  koeficijent ličnog odbitka za izdržavanog supružnika i svako dijete, tako da je osnovica za porez sada ista za sve, tj. 800 KM. Ovo znači da se ukida Porezna kartica s koeficijentom ličnog odbitka za izdržavanje bračnog partnera i djece, zbog čega se povećava iznos poreza a samim tim umanjuje plata”, istakli su iz Udruženja.
 
Poručili su da bi se, u vremenu demografske katastrofe, odlaska mladih i velikog pada nataliteta, usvajanjem ovoga Prijedloga zakona o porezu na dohodak ukinula podrška porodicama, dosadašnji pronatalitetni karakter i destimulisalo rađanje djece.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*