Francuska: Nije usvojen zahtjev o izglasavanju nepovjerenja Vladi

Donji dom francuskog parlamenta saopštio je danas da je odbacio zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi koji je 18. put podnijela opozicija zbog odluke premijerke Elizabet Born da usvoji prijedlog zakona o budžetu bez glasanja u parlamentu.

“Zahtjev o izglasavanju nepovjerenja vladi nije usvojen. Potrebna većina – 289 poslanika, a Za je glasalo 193”, saopšteno je iz Donjeg doma.

Prijedlog je podnijela Nova ekološka i socijalna narodna unija (NUPES), ljevičarski savez političkih partija.

Bornova je u srijedu 27. septembra saopštila da je vlada usvojila budžet za 2024. pozivajući se po 12. put na član 49.3 Ustava zemlje, koji omogućava da se prijedlog zakona usvoji bez odobrenja parlamenta. Na to saopštenje poslanici su reagovali zvižducima i počeli žurno da napuštaju salu.

Prijedlog zakona predviđa povećanje budžeta bezbjednosnih agencija, Ministarstva prosvete kao i povećanje sredstava za ekološke aktivnosti. Takođe je osmišljen da smanji nacionalni dug Francuske na manje od tri odsto BDP-a do 2027. godine.

Bornova se pozvala na član 49.3 za donošenje nekoliko zakona i nepopularne penzione reforme. To se pokazalo neophodnim nakon što stranka francuskog predsjednika Emanuela Makrona nije uspjela da osvoji apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta na izborima 2022. godine.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*