Bez podrške Skupštine nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima TK

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona danas nije dobio potrebnu većinu na sjednici Kantonalne skupštine.

Zastupnici su se prvobitno izjašnjavali o tome da li će zakon biti razmatran po hitnom postupku ili u redovnoj proceduri.

Ministar unutrašnjih poslova TKAlen Gadžo (DF) insistirao je da predloženi zakon bude razmatran po hitnom postupku, navodeći da će u slučaju njegovog neusvajanja biti ugrožen rad MUP-a, kao i sigurnost građana.

Premijer TK Bego Gutić (SDA) je bio suprotnog stava, potcrtavši da nedonošenje izmjena ovog zakona ne može ni u kom smislu ugroziti sigurnost građana.

Nakon što je odlučeno da zakon ide u redovnu proceduru, skupštinski zastupnici su se izjašnjavali o ovom zakonu u formi nacrta.

Šesnaest zastupnika SDA i BPS su glasali ‘za’, dok su zastupnici  DF-a, zajedno s opozicijom (SBB, SDP, SBiH), glasali protiv ovog zakona.

“Stranka demokratske akcije je bila za to da zakon ide u redovnu proceduru, s obzirom da je Ministarstvo finansija TK iznijelo stav da finansijsko poslovanje Ministarstva unutrašnjih poslova TK neće biti ugroženo. Zašto su poslanici iz reda Demokratske fronte glasali protiv ovog zakona u redovnoj proceduri nije jasno”, izjavio je Feni Mirza Omerdić, predsjednik kluba poslanika SDA u Skupštini TK.

Predsjednik kluba poslanika DF-a u Skupštini TK Sabid Zekan izjavio je da je ovo “opomena za koaliciju da se ubuduće mora staviti na dnevni red usaglašen materijal”, te je izrazio nadu da će u narednom periodu to biti urađeno kako treba.

Skupština TK danas je usvojila je Izvještaj o radu Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći za period 1.1. do 31.12.2014. godine, Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju sa Finansijskim izvještajem Kantonalne agencije za privatizaciju za period 1.1.-31.12.2014. godine, te informaciju o stanju predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u školskoj 2013/2014. godini.

Analiza stanja i potreba za neprofitno socijano stambeno zbrinjavanje osoba u stanju socijalne potrebe je prihvaćena na današnjoj sjednici, kao i Informacija o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini

Sa dnevnog reda sjednice su povučeni Zakon o obrazovanju odraslih i Odluka o imenovanju Nezavisnog odbora.

 

(Fena/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*