Osam i po godina zatvora ruskoj novinarki koja se na televiziji usprotivila napadu na Ukrajinu

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja se proslavila zbog javnog protivljenja ofanzivi u Ukrajini na državnoj televiziji gdje je bila zaposlena, osuđena je, u odsustvu, na osam i po godina zatvora zbog kritikovanja vojske, objavio je danas nadležni sud.

Novinarka koja je pobjegla iz Rusije prije godinu dana bila je optužena za “širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama”, i već je za slična djela bila osuđena na novčanu kaznu u augustu 2022. 

Prema ruskoj agenciji Ria Novosti, ona je ovog puta osuđena zato što je sama demonstrirala sa plakatom protiv ruske ofanzive u Ukrajini.

Ovsjanikova je postala globalno poznata kada je u martu prošle godine upala tokom direktnog prenosa informativnog programa Vremja, držeći iza voditeljicee poster s natpisom: 

“Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu vas”. Takođe je uzvikivala: “Stop ratu. Ne ratu.”

U vrijeme protesta bila je producentica na državnoj televiziji, na kojoj je i protestovala.

Sredinom jula prošle godine u blizini Kremlja održala je protest, na kojem je nosila transparent na kojem je pisalo: “Putin je ubica. Njegovi vojnici su fašisti”. Nakon toga je smještena u kućni pritvor. Ovsjanikova je ubrzo potom pobjegla iz zemlje sa kćerkom.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*