Novi snažni zemljotresi u Avganistanu

Avganistansku provinciju Herat ponovo su potresli zemljotresi jačine 6,3 i pet stepeni Rihterove skale nakon jakih zemljotresa prošle subote.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda (USGS), zemljotres jačine 6,3 stepena zabilježen je u 05.11 po lokalnom vremenu, sa epicentrom između 28 kilometara sjeverno i sjeverozapadno od Herata.

Samo 11 minuta nakon ovog zemljotresa, u istoj regiji registrovan je i drugi zemljotres jačine pet stepeni. 

Oba zemljotresa dogodila su se na dubini od deset kilometara.

U potresima 7. oktobra poginulo je najmanje 2.400 ljudi, saopštila je vlada.

NJemački istraživački centar za geonauke saopštio je da je epicentar najnovijeg zemljotresa bio na dubini od 10 kilometara.

Iz Kancelarije guvernera Herata saopšteno je da su neki okruzi u susjednim oblastima koji su bili potpuno sravnjeni ranijim zemljotresima pretrpjeli “ogromne gubitke”.

Više od 2.000 ljudi je povrijeđeno u višestrukim zemljotresima koji su nekoliko dana ranije srušili hiljade domova sjeverozapadno od grada Herata.

Spasilački napori nakon subotnjih zemljotresa otežani su zbog propale infrastrukture koja je urušena nakon više decenija rata i zbog nedostatka strane pomoći koja je nekada činila okosnicu ekonomije, ali je “presušila” otkako su Talibani preuzeli vlast.

Zdravstveni sistem Avganistana, koji se u velikoj mjeri oslanja na stranu pomoć, takođe, se suočio sa teškim mjerama i rezovima.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*