Na Univerzitetu u Tuzli održan seminar o temi primjene Zakona o javnim nabavkama BiH

Univerzitet u Tuzli u saradnji sa Agencijom za javne nabavke BiH, organizirao je danas edukativni seminar za uposlenike Univerziteta. Tema seminara bila je primjene novog Zakona o javnim nabavkama BiH koji se počeo primjenjivati od 27. 11. 2014. godine, čime je započeo prelazak na primjenu novih procedura i postupaka javnih nabavki.

Đinita Fočo, direktorica Agencije za javne nabavke BiH, prisutnima je pojasnila tumačenje Zakona i propisa iz oblasti Javnih nabavki te istakla važnost da svi učesnici novog sistema javnih nabavki budu pravovremeno i dobro informisani, što predstavlja osnov za uspješnu pripremu i adekvatno postupanje. Novi Zakon o javnim nabavkama rezultat je analize situacije na terenu a po riječima direktorice Fočo, novim Zakonom će biti povećan stepen transparentnosti, te skraćeni rokovi za prijem ponuda, obavezna objava realizacije ugovora, te smanjen prostor za manipulisanje poslovnim ugovorima.

Cilj Seminara bio je da se kroz interaktivni rad: pitanja, odgovore i savjete, uposlenicima Univerziteta pruži adekvatna pomoć te da ih se upozna sa postupcima javnih nabavki sa odredbama i praktičnom primjenom novog Zakona o javnim nabavkama u BiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*