U Austriji povećana opasnost od terorizma, vojska izlazi na ulice Beča

Zbog nedavne eskalacije sukoba na Bliskom istoku i terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji, vlasti u Austriji su zaključile da u Austriji postoji “konkretna prijetnja i povećan rizik od napada”.

Kako je ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) najavio u srijedu, uzbuna od terorizma bit će podignuta na drugi najviši nivo – narandžasti, piše Index.hr

Posljednji put ovaj nivo prijetnje od terorizma bio je aktivan u Austriji nakon terorističkog napada u centru Beča sa četiri smrtna slučaja 2. novembra 2020.

Na konferenciji za novinare najavljeno je da će se policija ubuduće u svojim zaštitnim zadacima još više oslanjati na snage Savezne vojske. U Karnerovom izlaganju Vijeću ministara, predviđeno je da do 190 vojnika Savezne vojske bude raspoređeno na mjere zaštite prostora i imovine, posebno u Beču.

Dodatne “specijalno obučene snage” Savezne armije trebale bi se “primarno koristiti za zaštitu jevrejskih institucija”. Diplomatske misije su već štitili vojnici. Pored toga, postojaće i centar za borbu protiv terorizma, koji će se nalaziti u Ministarstvu unutrašnjih poslova i služiće kao veza između ministarstva, oružanih snaga i državne bezbednosti.

90 vojnika, uglavnom pripadnika vojne policije, već je danas u akciji i prisutno je na ulicama Beča. Svaki sat vrši se procjena situacije ili analiza rizika. Eksplozija u bolnici u Gazi mogla bi dovesti do dalje eskalacije ionako napetog raspoloženja. Oružane snage već nadgledaju 20 objekata u Beču, uglavnom ambasada ili OPEC-a.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*