Lungaroti: Bosna i Hercegovina spremna da odgovori na nove migrantske izazove

Šefica Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Bosnu i Hercegovinu Laura Lungaroti izjavila je danas u Banjaluci da je BiH spremna za veći priliv migranata i nove migrantske izazove.

“U BiH postoji 4.500 kreveta, ojačali su i kapaciteti institucija vlasti i one su sada spremnije da odgovore na krizne situacije, a postoji i rješenje kada je riječ o povratku migranata u zemlje porijekla”, izjavila je Lungaroti novinarima u Banjaluci, gdje su predstavljeni rezultati u okviru projekta “Odgovor na mješovite migracione tokove na Zapadnom Balkanu”.

Projekat je počeo prije dvije godine, a finansirala ga je Ambasada Norveške u BiH i u okviru njega je pružena pomoć migrantima koji su prolazili kroz BiH.

Govoreći o migracionim trendovima, Lungaroti je navela da mnogo više migranata ulazi u BiH, ali ih i mnogo više izlazi i brže prolaze, što znači da ima manje humanitarnih problema.

“Problem se javlja sa krijumčarenjem i ilegalnim prevozom migranata, a naš zadatak je da sa vlastima u BiH radimo na suzbijanju ovih pojava”, rekla je Lungaroti, koja je i regionalni koordinator IOM-a za Zapadni Balkan.

Ona je navela da će, prema najavama iz Ambasade Norveške, projekat “Odgovor na mješovite migracione tokove na Zapadnom Balkanu” biti nastavljen, a fokus će biti na BiH.

Zamjenik norveškog ambasadora u BiH Sandstand Stefan Almehagen rekao je da ovaj projekat odražava posvećenost Norveške ljudima u pokretu, kao i zajednicama koje ih ugošćuju.

“Radujemo se nastavku izgradnje ovih projektnih dostignuća sa vlastima u Republici Srpskoj i BiH, lokalnim zajednicama i organizacijama civilnog društva, osiguravajući duguročne rezultate u rješavanju mješovitih migracionih tokova”, rekao je Almehagen.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić rekao je Crveni krst sprovodi svoju misiju u skladu sa proncipima Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, čiji je član.

On smatra da je neophodno formiranje novih mobilnih timova jer su se na određenim rutama koje ne pokrivaju mobilini timovi, pojavili migranti.

Projekat “Odgovor na mješovite migracione tokove na Zapadnom Balkanu” donosi dodatni benefit lokalnim zajednicama, jer se vodi briga o domaćem stanovništvu.

“Na sastancima sa potencijalnim donatorima ističemo i potrebu za određenim projektima za potrebe lokalnog stanovništva”, rekao je Lazić.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*