Izrael objavio tri faze svog plana: Pojačat ćemo napade na Hamas u Gazi

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant predstavio je planove akcije u koje ne ulazi dugoročna okupacija Gaze.

“Bit će tri faze. Sada smo u prvoj, što je vojna kampanja koja trenutno uključuje napade, a kasnije će uključivati manevriranje. Cilj je neutralizacija terorista i uništavanje Hamasove infrastrukture.

Druga faza uključivala bi operacije nižeg intenziteta za iskorjenjivanje Hamasovih operativaca, a treća povlačenje Izraela i uspostavljanje nove sigurnosne realnosti za građane Izraela”, kazao je Gallant, prenosi Wall Street Journal. Ali, ministar nije naveo pojedinosti.

Najava Izraela je plan za vremensko ograničenje akcije u Gazi, ali to ne znači da misli da će izbjeći širenje sukoba. Izrael je naredio evakuaciju grada blizu granice s Libanonom, što znači da računa na još jedan front.


Izraelska vojska: Pojačat ćemo napade na objekte Hamasa u Gazi

Na konferenciji izraelske vojske (IDF) rečeno je da Izrael nastavlja s provođenjem vojnih ciljeva u Gazi, uključujući i one koji predstavljaju prijetnju izraelskim kopnenim snagama, izvještava Sky News.

Glasnogovornik vojske, potpukovnik Peter Lerner tvrdi da je u protekla 24 sata više od 150 raketa koje su ispalili Palestinski islamski džihad i Hamas zatajilo i palo na područje Pojasa Gaze.

“Ove rakete ubijaju nedužne civile”, rekao je Lerner. Optužio je palestinske grupe da “ubijaju vlastiti narod ovim neuspjelim lansiranjima”.

Rekao je da je humanitarna situacija u Gazi pod kontrolom.

Vojska je na konferenciji ponovno pozvala stanovnike Gaze da se presele na jug i rekla da će pomoć koja dolazi s granice s Egiptom ići tamo.

Zalihe hrane, lijekova i vode prebačene su preko Egipta, ali Izrael ne pušta nikakvo gorivo, rečeno je na konferenciji za medije. Glasnogovornik je rekao da će Izrael pojačati napade na objekte Hamasa u Gazi dok se priprema za sljedeću fazu rata.

Do sada je 700.000 stanovnika Gaze krenulo ka jugu, prema naredbama Izraela, rekao je glasnogovornik. Govorio je o taocima koje drže pripadnici Hamasa.

“Hamas je oteo 210 ljudi. Izraelska vojska stalno istražuje slučaj talaca i otkriva nove informacije. Porodice otetih su obaviještene o razvoju događaja. Ubijeno je 307 vojnika IDF-a”, rekao je Lerner.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*