Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom traži hitno humanitarno primirje u Gazi

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sa 120 glasova “za” rezoluciju koju je predložio Jordan, a koja poziva na hitno humanitarno primirje u Gazi. Među članicama koje su podržale rezoluciju je i Bosna i Hercegovina.

Četrnaest članica UN-a glasalo je protiv rezolucije, uključujući Izrael, SAD, Mađarsku, Austriju, Hrvatsku i Fidži.

Četrdeset pet je bilo uzdržano, uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu, Ukrajinu, Tunis, Japan, Indiju i Njemačku.

Neobvezujuća rezolucija usvojena je na prijedlog blizu 50 država, uključujući Tursku, Palestinu, Egipat, Jordan, Saudijsku Arabiju i UAE, a poziva na “trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje“ i zahtijeva od svih strana da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i “kontinuirano, dovoljno i nesmetano“ pružanje osnovnih zaliha i usluga u Pojasu Gaze.

Rezolucijom su osuđeni “svi akti nasilja protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sve akte terora i neselektivne napade, kao i sve akte provokacije, ranjavanja i razaranja“.

Kanadski amandman koji poziva na rezoluciju kojom se osuđuje Hamas i “uzimanje talaca“ nije usvojen. Dobila je 85 glasova za, 55 protiv, uz 23 suzdržana, dakle nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*