Zmajice remizirale u gostima kod Češke te se približile plasmanu u Ligu A

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, u 4. kolu UEFA Lige nacija – Liga B grupa 4, golovima kapitenice Milene Nikolić, odigrala je na gostovanju u Hradec Kralovima protiv selekcije Češke Republike neriješeno rezultatom 2:2 (1:1).

“Zmajice” su, tako, ostale na čelu grupe 4 i jedini neporaženi tim u dosadašnjem toku takmičenja te dodatno poboljšale izglede da se direktno ili kroz baraž plasiraju u Ligu A.  

Na krilima prošlosedmičnog trijumfa nad istim rivalom u Zenici (1:0), nogometašice BiH krenule su vrlo hrabro i u tom meču, a veliki pritisak krunisan je golom Milene Nikolić u 6. minuti.

Čehinje su u 30. minuti imale odličnu priliku, ali je golmanica Gvozderac odbranila šut Antonije Starove, a lopta se od desne stative odbila u korner. Domaće su nogometašice upravo iz tog kornera i poravnale.

Prethodno je, nakon ubačene lopte iz kornera sa lijeve strane, Nikolić bila izbila loptu, ali ona je na došla do Kamile Dubcove, koje je precizno šutirala sa oko osam metara te izjednačila na 1:1. 

Veliku šansu nakon slobodnog udarca u 37. minuti, sa oko tri metra, nisu iskoristile Klara Kahijanova i Aneta Pohmanova, koje su se našle iza leđa bh. odbrane. 

U drugom poluvremenu “Zmajice”, na gotovo identičan način, postižu i drugi gol te ponovo prelaze u vodstvo od 2:1. Strijelac je u 51. minuti ponovo bila Nikolić, koju je na petercu proigrala Emina Ekić. Ekić se u 57. minuti našla na oko osam metara sama pred golmanicom Lukašovom, koja je odbranila njen šut, ali su sudije ove utakmice signalizirale ofsajd, mada je do Ekić loptu bila prebacila jedna češka igračica.  

Čehinje su u 66. minuti imale izvrsnu priliku, ali Mihaela Kirova nije bila precizna sa oko osam metara iskosa sa lijeve strane. Međutim, u 67. minuti, nakon nespretne intervencije Maje Hrelje, lopta je na petercu došla do Černe, koja je poravnala na 2:2.

BiH će do kraja takmičenja, 1. decembra, gostovati kod Slovenije, s kojom je u Zenici igrala 1:1 te na svom terenu, 5. decembra u Trening centru NSBiH u Zenici, dočekati Bjelorusiju, koju su na gostovanju u mađarskom Gijoru savladale s 2:1.

Tabela grupe 4: BiH 8, Češka 7, Slovenija 2, Bjelorusija 1 bod.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*