Bećirović: NATO i BiH su nerazdvojno povezani

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Reinertsenom o bilateralnim odnosima dvije zemlje i podršci koju Kraljevina Norveška pruža Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama.

Norveška ima važnu ulogu u tim procesima, s obzirom da je njena ambasada u Sarajevu preuzela u januaru 2023. godine funkciju kontakt ambasade za saradnju Bosne i Hercegovine sa NATO savezom.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je rekao da je punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u jedan od dva glavna strateška vanjskopolitička cilja naše zemlje i da je potrebna snažnija podrška da bi se ubrzao put Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlantski savez.

Ambasador Kraljevine Norveške Olav Rainertsen istakao je da je Norveška privrženi prijatelj Bosne i Hercegovine i da će i u budućnosti pružati snažnu podršku njenom približavanju i članstvu u NATO.

Dr. Bećirović je iskazao zahvalnost Kraljevini Norveškoj za podršku koju ova zemlja pruža Bosni i Hercegovini, kroz finansiranje razvojnih projekata, te podršku razvoju pravosuđa i procesu deminiranja. Norveška je u tri decenije diplomatske saradnje sa Bosnom i Hercegovinom bila i značajan donator u provedbi Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukupan obim pomoći Norveške Bosni i Hercegovini, u ovom periodu, prelazi 400 miliona eura.
Kraljevina Norveška je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća prihvatila više od 17.000 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. Ambasador Rainertsen je iskazao zadovoljstvo činjenicom da su građani Bosne i Hercegovine, koji danas žive u Norveškoj, najbolje integrisana nacionalna manjina u ovoj zemlji i da daju važan doprinos multikulturalnom društvu Norveške.

Dr. Bećirović i ambasador Rainertsen složili su se da su odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške na visokom nivou, ali da se mogu značajno unaprijediti, prije svega na polju investicija.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*