Helez poslao Predsjedništvu BiH imena novih generala, za prvog čovjeka predložen Gojko Knežević

Predsjedništvu Bosne i Hercegovine su dostavljena imena novih članova generalskog kora, a za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga predložen je Gojko Knežević, potvrđeno je za Klix.ba.

Ovim zajedničkim štabom OS BiH, upravljaju trojica generala koji dolaze iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda, međutim u narednom periodu bi načelnik trebao biti iz srpskog naroda, stoga je SNSD-ov prijedlog Gojko Knežević. Iako je Zakonom o odbrani BiH u članu 5. jasno zabranjeno političko angažovanje, Kneževića je bilo moguće vidjeti na političkim skupovima u prethodnom periodu dok je faktički bio “drugi čovjek” OS BiH.

Ranije je Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, kazala kako ministar odbrane Zukan Helez te druga dva člana Predsjedništva BiH odlažu imenovanje novih generala upravo jer Srbin treba sjesti na čelo. Zamjenik ministra odbrane iz SNSD-a Aleksandar Goganović je zbog toga kazao da nijedna odluka iz domena odbrane neće dobiti zeleno svjetlo dok ne bude postavljen novi generalski kor.

Ubrzo je stiglo i pismo predstavnika NATO-a i EUFOR-a ministru Helezu i zamjenicima Goganoviću i Galiću da što prije naprave listu novih generala i pošalju je Predsjedništvu na potvrđivanje, što su i učinili.

Inače, Predsjedništvo BiH, djelujući prema konsenzusu, ima vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH, piše u Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine. Ključne ovlasti Predsjedništva BiH su regulirane članom 12 Zakona o odbrani, gdje, pored ostalog, piše da Predsjedništvo BiH konsenzusom “postavlja načelnika i zamjenike načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga, komandanta i zamjenike komandanta Operativne komande Oružanih snaga i komandanta i zamjenike komandanta Komande za podršku Oružanih snaga, te unapređuje profesionalna vojna lica u činove generala u Oružanim snagama BiH”. To znači da je krajnja odluka o novim generalima i načelniku Zajedničkog štaba na Predsjedništvu BiH, koje bi o tome moglo odlučivati već na narednoj sjednici.

Osim Kneževića za načelnika, među novim generalima se našlo još 13 imena. Za zamjenike načelnika Zajedničkog štaba OS BiH predloženi su Marko Stojčić i Mirsad Ahmić.

Dužnost komandanta Operativne komande OS BiH trebalo bi da preuzme Mirzet Lubenović, a za zamjenika komandanta Operativne komande za operacije predložen je Nebojša Bošnjak, odnosno Zdravko Rezo za zamjenika komandanta Operativne komande za resurse.

Tomo Kolenda predložen je za komandanta Komande za podršku, Jasmin Čajić za zamjenika komandanta Komande za podršku OS BiH za operacije, a Radovan Jović za zamjenika komandanta Komande za podršku OS za resurse.

Slaven Blavicki je predložen za komandanta Četvrte pješadijske brigade, Fahir Žilić je predložen za komandanta Pete pješadijske brigade, a Milorad Krajšumović za komandovanje Šestom pješadijskom brigadom Oružanih snaga BiH.

Za generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane predložen je Edin Fako.

(KLIX)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*