EU poziva na hitne humanitarne pauze kako bi se odgovorilo na situaciju u Gazi

Evropska unija (EU) pozvala je na nekoliko humanitarnih pauza kako bi se odgovorilo na “strašnu situaciju” u Gazi, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove u Briselu, prenosi Anadolu.

Podsjećajući na zajedničku izjavu koju je u nedjelju objavilo 27 država članica EU-a, u kojoj se blok pridružio pozivima na “trenutne pauze” u neprijateljstvima i uspostavljanje humanitarnih koridora u Gazi, Josep Borrell je istakao da “govorimo o množini, ne jednu, nego nekoliko”.

“Cilj su trenutne pauze i uspostavljanje novih humanitarnih koridora kako bi se suočili s teškom situacijom u Gazi. Tražimo od Izraela da pokaže maksimalnu suzdržanost kako bi se spasili životi civila”, rekao je Borrell.

Ponovio je da blok osuđuje Hamasovo “korištenje ljudskog štita” u bolnicama.

“Ali, takođe izražavamo zabrinutost zbog teške situacije u bolnicama koje su teško pogođene bombardovanjem”, poručio je.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost je dodao da tokom sastanka neće razgovarati samo o situaciji u Gazi, već i o Ukrajini i armensko-azerbejdžanskom pitanju.

Izrael od 7. oktobra izvodi žestoke napade na Pojas Gaze, nakon iznenadnog napada Hamasa, a mete su i civili i civilna infrastruktura. Od početka sukoba ubijeno je najmanje 11.180 Palestinaca, među kojima 8.000 djece i žena. Prema zvaničnim podacima, broj poginulih u Izraelu je skoro 1.200.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*