Savez logoraša BiH obilježava 31. godišnjicu prvog raspuštanja logora Manjača

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Savez logoraša Unsko-sanskog kantona “dr.Irfan Ljubijankić“ i Regionalni savez udruženja logoraša Banja Luka, sa svojim članicama danas od 11.00 sati, na lokaciji bivšeg logora Manjača kod Banja Luke obilježit će 31. godišnjicu od početka raspuštanja logora Manjača i posjetiti masovnu grobnicu – jamu Bunarevi.

Torture logora Manjača, ograđenog bodljikavom žicom i minskim poljima, u čijem užem okruženju su pronađene i masovne grobnice, prošlo je više od 5.000 logoraša pretežno bošnjačke i hrvatske, a jednim dijelom i srpske nacionalnosti.

Prepoznatljivi ćirilićni naziv “Logor“ iznad ulaza, je bez dileme ukazivao na činjenicu da su pozitivne nade onih koji uđu svedene na minimum. Formiran na vojnom poligonu iznad Banja Luke radi pritvaranja zarobljenih osoba sa ratišta u susjednoj Republici Hrvatskoj već 1991. godine, naknadno je korišten za zatvaranje logoraša Ključa, Sanskog Mosta, Prijedora, Kotor Varoši, Doboja, Mrkonjić Grada, Šipova, Banja Luke.

– Tadašnji ministar vanjskih poslova Republike Francuske Bernard Kouchner u augustu 1992. godine posjećuje taj logor i upoznaje svijet o torturama logora Manjača, a jedan je od najzaslužnijih za prvo raspuštanje i zatvaranje tog logora. Na žalost, kratko nakon tog prvog raspuštanja, logor je ponovo otvoren, ali ovaj put za logoraše sa područja širom Bosne i Hercegovine, podsjećaju iz Saveza logoraša BiH.

U subotu, nakon obilježavanja u logoru učesnici će nastvati put prema Ključu, do mjesta masovne grobnice, jame Bunarevi, u kojoj su augusta 2000. godine, po prijavi stanovnice tog kraja, Borke Ožegović (koja će nešto kasnije takođe biti ubijena ), pronađeni i kompletirani ostaci 23 ubijena logoraša sa područja sela Humići kod Ključa.

Kasnijom istragom Jasmina Odobašića, člana Instituta za traženje nestalih osoba BiH, je potvrđeno da taj broj žrtava nije i konačan i da je potrebno ponovo uraditi kvalitetniju ekshumaciju žrtava Bunareva, u čemu ga je spriječila smrt u martu 2023. godine.

Za dokazane ratne zločine u logoru Manjača, osuđeni su samo neki od glavnih zločinaca na 130 godina zatvora, dok je zločin nad jamom Bunarevi, kao i ubistvo svjedokinje Borke Ožegović, do današnjih dana ostao nerazjašnjen neradom policije RS-a i Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci.

Zbog ovih, ali i svih drugih razloga, te zbog borbe za izgradnju kvalitetnog društva i jakih državnih institucija, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini zajedno sa svojim članicama, će pamtiti i podsjećati na žrtvu logoraša širom države, te kontinuirano davati svoj doprinos borbi za tu istinu i pravdu i konačno za adekvatan tretman i Zakon o zaštiti žrtava ratne torture. Da se ne zaboravi – da se na ponovi, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

(Vijesti.ba / Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*