Predstavnici UIO upozorili na visok nivo korupcije u BiH: Ozbiljan problem na svim nivoima

Hapšenje više lica u akciji “Divič” koja je sprovedena na području Bijeljine i Brčkog, u kojoj su uhapšena i četiri službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, pokazuje da je korupcija ozbiljan problem na svim nivoima i u mnogim agencijama, izjavio je portparol UIO Ratko Kovačević.

Kovačević je u Gradišci podsjetio da su među uhapšenim i osumnjičenim za koruptivne radnje i službenici Granične policije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je danas na graničnom prelazu Gradiška prisustvovao podjeli letaka koje su carinski službenici dijelili licima koju ulaze u BiH u okviru kampanje “Stop korupciji”.

Dijeljenje letaka će biti do kraja novembra na svim graničnim prelazima u BiH, a UIO će, kaže Kovačević, uraditi sve što je moguće da se korupcija svede na što je moguće manju mjeru.

“U lecima je pojašnjeno šta je to korupcija i gdje, kada i kako građani mogu prijaviti bilo kakvo koruptivno ponašanje službenika UIO BiH”, naveo je Kovačević.

On je istakao da UIO razmatra sve dobijene prijave na korupciju, te da zbog sumnje na koruptivno ponašanje godišnje prosječno sprovede od 30 do 40 disciplinskih postupaka protiv svojih službenika.

Šef Odsjeka za profesionalne standarde u UIO BiH Tatjana Stojanović istakla je da je trajna misija ove uprave borba protiv korupcije i obezbjeđenje okruženja u kojem se neće razvijati koruptivna ponašanja.

“Iz tog razloga razvijeni su brojni mehanizmi, među kojima je kodeks ponašanja zaposlenih u UIO koji sadrži set pravila kojih su obavezni da se pridržavaju svi zaposleni. U te mehanizme spadaju i planovi integriteta i borbe protiv korupcije, uputstvo o internoj prijavi korupcije i pravilnik o postupku rješavanja primjedbi”, navela je Stojanović.

Ona je istakla da se primjedbe na rad zaposlenih u UIO mogu podnijeti putem brojeva telefona i mejl adrese koji se mogu naći na zvaničnoj stranici ove uprave.

“Prilikom prijave bilo kakvih vrsta nepravilnosti potrebno je dostaviti i odgovarajuće dokaze, jer se sve primjedbe razmatraju veoma ozbiljno i sankcionišu svi službenici za koje se utvrdi da su u svom radu načinili bilo kakve nedozvoljene radnje. Zbog toga je veoma važna saradnja UIO sa građanima i poslovnim zajednicima, kako bi što efikasnije spriječili koruptivna ponašanja”, zaključila je Stojanović.

Iz UIO su podsjetili da građani mogu anonimno da prijave koruptivna ponašanja službenika ove uprave na zaštićeni broj telefona 0800-20-607, gdje službenici koji primaju poziv prijave na korupciju ne mogu da vide broj sa koga je poziv upućen.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.