Netanjahu i šef Hamasa nagovijestili da je dogovor o primirju i taocima blizu

Lider Hamasa rekao je u utorak da je sporazum o primirju s Izraelom blizu, a premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da se nada uskoro dobrim vijestima o taocima, što je dosad najoptimističniji signal za dogovor o pauziranju borbi i oslobađanju zarobljenika.

Zvaničnici Hamasa bili su “blizu postizanja sporazuma o primirju” s Izraelom i grupa je dostavila svoj odgovor katarskim posrednicima, rekao je lider Hamasa Ismail Haniyeh u izjavi koju je Rojtersu poslao njegov pomoćnik.

Netanjahu je rekao da napreduju, ali da ne vrijedi pričati previše, čak ni u ovom trenutku, ali da se nada da će uskoro biti dobrih vijesti.

– Netanjahu će sazvati svoj Ratni kabinet ‘u svjetlu razvoja događaja u vezi sa oslobađanjem talaca’ – rekao je njegov Ured, nakon čega će uslijediti sastanci njegovog šireg sigurnosnog kabineta i punog kabineta.

Izvor upućen u pregovore rekao je Reutersu da je dugo očekivani sporazum, kojim bi se uspostavilo prvo primirje u ratu i prvo masovno oslobađanje onih koje drže obje strane, u “završnoj fazi” i “bliži nego što je ikada bio”.

To je ponovio i američki zvaničnik koji je rekao da je to “najbliže što smo bili” dogovoru o taocima.

Dogovor, kako je opisao prvi izvor, predviđa oslobađanje oko 50 civilnih talaca od strane Hamasa i zatvorenih žena i maloljetnih Palestinaca iz izraelskog pritvora, kao i višednevnu pauzu u borbama.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*