Izrael i Hamas neće započeti razmjenu zarobljenika danas: Dogovor se pomjera za petak

Oslobađanje taoca prema dogovoru o privremenom primirju između Izraela i Hamasa neće se dogoditi prije petka, rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Izrael i Hamas dogovorili su se rano jučer o prekidu vatre u Gazi na najmanje četiri dana kako bi se omogućio dolazak pomoći i oslobodilo najmanje 50 taoca koje drži Hamas u palestinskoj enklavi u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca koji su zatvoreni u Izraelu.

Vrijeme početka primirja i oslobađanja taoca koje je Hamas zarobio tokom napada na Izrael 7. oktobra tek treba biti zvanično objavljeno. Egipatski sigurnosni izvor rekao je da su posrednici tražili da počne danas u 10 sati. Izraelska javna televizija Kan, pozivajući se na izraelskog dužnosnika, saopćila je da je došlo do 24-satnog kašnjenja provedbe sporazuma jer ga još nisu potpisali Hamas i posrednik Katar.

Dužnosnik je rekao kako su optimistični da će sporazum biti proveden kada bude potpisan.

“Pregovori za oslobađanje naših zarobljenika napreduju i nastavljaju se cijelo vrijeme”, rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi u izjavi koju je objavio ured premijera.

“Početak oslobađanja kreće prema izvornom dogovoru između strana i ne prije petka”, rekao je Hanegbi.

Premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo potencijalnu odgodu u provedbi sporazuma tokom konferencije za novinare kasno u srijedu. Hanegbijeva izjava objavljena je oko sat vremena nakon konferencije za novinare.

Pedeset taoca bit će oslobođeno tokom četiri dana, najmanje 10 dnevno, rekao je Netanyahuov ured u saopćenju u utorak navečer.

Primirje bi se moglo produžavati iz dana u dan sve dok se dnevno oslobađa dodatnih 10 taoca, navodi se. Izraelsko ministarstvo pravosuđa objavilo je popis od 300 imena palestinskih zatvorenika koji bi mogli biti oslobođeni.

​Hamas je rekao da će prvih 50 talaca biti pušteno u zamjenu za 150 palestinskih žena i djece zatvorenih u Izraelu. Stotine kamiona s humanitarnim i medicinskim potrepštinama i gorivom ući će u Gazu, dok će Izrael zaustaviti sve zračne napade iznad južne Gaze i održavati dnevnu šestosatnu zabranu letova na sjeveru,


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*