Snimci iz kompleksa bolnice Al Shifa pokazuju katastrofalnu situaciju zdravstva u Pojasu Gaze

Izraelska vojska uništila je većinu vitalnih objekata i infrastrukture bolnice Al-Shifa u Gazi prije nego što je napustila taj kompleks nakon deset dana okupacije, a današnji snimci pokazuju dramatično stanje u kojem se nalazi taj najveći zdravstveni kompleks u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Izraelske snage su se povukle iz bolnice Al Shifa netom prije jučerašnjeg stupanja na snagu sporazuma o humanitarnoj pauzi koja predviđa razmjenu zarobljenika između Izraela i Hamasa te slanje pomoći u Pojas Gaze.

Izraelska vojska uništila je zgrade i generatore struje, kao i vitalnu medicinsku opremu poput pumpi za kisik i medicinske uređaje, prije nego što je danas napustila kompleks, koji je služio kao primarna medicinska ustanova za Palestince u Pojasu Gaze, rekli su ranije neimenovani lokalni izvori za Anadolu.

Izraelska vojska je deset proteklih dana okupirala bolnicu Al-Shifa, tjerajući pacijente, povrijeđene, doktore, bolničare, druge članove osoblja i civile koji su tražili sigurnost od izraelskih napada na Gazu.

Ashraf Al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravlja Gaze, saopćio je danas da rade na evakuaciji preostalih ranjenika iz bolnice Al Shifa.

Upozorio je da je zdravstvena situacija u Pojasu Gaze veoma loša, izuzetno katastrofalna.

“Nema zdravstvenih ustanova“, rekao je Qudra, napominjući da samo tri bolnice rade s vrlo ograničenim mogućnostima u sjevernom Pojasu Gaze, gdje živi oko 900.000 ljudi.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*