Papa Franjo pozvao svjetske lidere da spase planetu zemlju

Papa Franjo pozvao je u subotu čelnike na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju da pojačaju napore i naprave zaokret u spašavanju planete.

-Neka ovaj COP bude prekretnica: neka pokaže jasnu i opipljivu političku volju, koja će dovesti do ubrzanja ekološke tranzicije – poručio je, prenosi France24.

Papa je također rekao da bi svijet trebao prestati koristiti fosilna goriva.

Govor pape Franje, koji je zbog gripe otkazao put na pregovore Ujedinjenih naroda o klimi, pročitao je drugi najviši vatikanski službenik, kardinal državni tajnik Pietro Parolin.

Tranzicija “mora biti efikasna, obavezujuća i laka za praćenje” i primjenjivati se na “četiri područja: energetsku efikasnost, obnovljivu energiju, prestanak upotrebe fosilnih goriva i obrazovanje kako bi naš način života manje ovisio o njima”, kazao je.

-Molim vas, idemo naprijed, a ne unatrag – rekao je papa, koji je ekologiju učinio jednom od glavnih tema svog papinstva i čija je enciklika iz 2015. “Laudato si” (“Hvaljen budi”) izložila argumente Vatikana za odbranu okoliša.

Franjo je prošlog mjeseca objavio još jedan tekst o klimatskim izazovima, “Laudate Deum” (“Hvalite Gospodina”), u kojem je pozvao razvijene ekonomije da prestanu koristiti fosilna goriva.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*