SAD i deset drugih država formirale armadu koja će se suprotstaviti jemenskim Hutima

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak najavile koaliciju od 10 nacija za suzbijanje napada jemenskih Huta raketama i bespilotnim letjelicama na brodove koji prolaze kroz Crveno more, a Britanija, Francuska, Bahrein i Italija među zemljama koje se pridružuju “multinacionalnoj sigurnosnoj inicijativi”.

SAD i 10 drugih nacija stvaraju nove snage za zaštitu brodova koji prolaze Crvenim morem koji su napadnuti bespilotnim letjelicama i balističkim projektilima ispaljenim iz jemenskih područja pod kontrolom Huta, objavio je ministar odbrane Lloyd Austin rano u utorak u Bahreinu.

Ozbiljnost napada, od kojih je nekoliko oštetilo plovila, navela je više brodarskih kompanija da narede svojim brodovima da ostanu na mjestu i da ne uđu u tjesnac Bab el-Mandeb dok se ne riješi sigurnosna situacija.

“Ovo je međunarodni izazov koji zahtijeva kolektivnu akciju”, rekao je ministar obrane Lloyd Austin u izjavi objavljenoj nešto iza ponoći u Bahreinu. “Stoga danas najavljujem uspostavu operacije Prosperity Guardian, važne nove multinacionalne sigurnosne inicijative.”

Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Nizozemska, Norveška, Sejšeli i Španija pridružit će se SAD-u u novoj misiji, najavio je Austin.

Neke od zemalja provodit će zajedničke patrole, dok će druge pružati obavještajnu podršku u južnom Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Nekoliko drugih zemalja također je pristalo sudjelovati u operaciji, ali ne žele biti javno imenovani, rekao je dužnosnik obrane koji je želio ostati anoniman kako bi raspravio dodatne detalje nove misije koji nisu javno objavljeni.

Misijom će koordinirati već postojeća Kombinovana radna snaga 153, koja je uspostavljena u aprilu 2022. za poboljšanje pomorske sigurnosti u Crvenom moru, Bab el-Mandebu i Adenskom zaljevu.

U CTF-u 153 bilo je 39 zemalja članica, ali dužnosnici su radili na utvrđivanju koja će od njih sudjelovati u ovom najnovijem pokušaju.

Zasebno, Sjedinjene Države također su pozvale Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da poduzme mjere protiv napada.

U pismu članovima vijeća koje je u ponedjeljak dobio Associated Press, američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield rekla je da napadi Huta usmjereni na komercijalna plovila koja legalno prolaze međunarodnim vodenim putevima i dalje prijete “navigacijskim pravima i slobodama, međunarodnoj pomorskoj sigurnosti i međunarodnoj trgovini”.

15 članova vijeća raspravljalo je o prijetnji Huta iza zatvorenih vrata u ponedjeljak, ali nisu odmah poduzeli ništa.

Tri američka ratna broda – USS Carney i USS Mason, mornarički razarači – svakodnevno se kreću kroz tjesnac Bab el-Mandeb kako bi pomogli u odvraćanju i odgovoru na napade Huta.

Potez da se uspostavi proširena operacija uslijedio je nakon što su tri trgovačka broda pogođena projektilima koje su ispalili Huti koji podržavaju Iran u Jemenu 3. decembra.

Ti napadi bili su dio eskalirajuće kampanje nasilja koja je također uključivala naoružane i druge bespilotne letjelice lansirane u smjeru američkih ratnih brodova.

Do danas SAD nije uzvratio udarac Hutima koji podržavaju Iran i koji djeluju u Jemenu niti su ciljali bilo koje oružje militanata ili druga mjesta.

Austin u ponedjeljak nije odgovorio na pitanje zašto Pentagon nije izveo protunapad.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*