Jemenski Huti ponovo upozorili SAD, sve sigurnosne snage u stanju pripravnosti

Ministar odbrane u vladi jemenskih Huta, general-major Mohammad al-Atifi, izjavio je da Jemen ima brojne strateške opcije koje neće oklijevati poduzeti kada bude potrebno.

Al-Atifi je najavio spremnost Jemenskih oružanih snaga (YAF), svih jedinica i vojnih formacija, da zadaju najžešće i najsnažnije udarce neprijateljima ako se njihovi zločini i opsada palestinskog naroda nastave ili ako razmišljaju o potkopavanju sigurnosti i suverenitet Jemena.

Njegova je izjava uslijedila nakon vanrednog sastanka oružanih snaga i sigurnosti u vladi Huta u srijedu kako bi se govorilo o najnovijim događanjima i novostima u regiji.

Jemenski ministar istakao je kako je jemensko stajalište o zaustavljanju genocida nad palestinskim narodom i ukidanju zagušljive blokade vjerski i moralni stav u skladu sa svim humanitarnim i međunarodnim zakonima.

Ministar unutrašnjih poslova u vladi Sane, general-major Abdul Karim al-Houthi, istakao je da su sve sigurnosne snage u stanju pripravnosti, uz najveću spremnost da ispune svoje dužnosti u saradnji i zajedničkoj koordinaciji s oružanim snagama za provedbu direktivama vođe jemnskih Huta Sayyeda Abdul-Malika al-Houthija.

Čelnici jemenskih oružanih snaga i sigurnosti u Sani upozorili su Sjedinjene Američke Države i njihove partnere protiv militarizacije Crvenog i Arapskog mora, kao i Adenskog zaljeva, i nanošenja štete međunarodnoj plovidbi u službi Izraela.

Razmotrili su i borbenu spremnost različitih kopnenih, pomorskih, zračnih, proturaketnih i sigurnosnih jedinica i sastava, istaknuvši njihove zadaće u aktualnoj osjetljivoj i kritičnoj fazi.

Ovo se događa nakon što je prošle sedmice Pentagon pokrenuo operaciju Prosperity Guardian kao odgovor na operacije jemenskih snaga protiv izraelskih brodova u Crvenom i Arapskom moru u znak solidarnosti s Palestinskim narod u Gazi.

Vođa jemenskog pokreta Ansar Allah, Sayyed Abdul-Malik al-Houthi, upozorio je prošle sedmice SAD da ne napadaju Jemen, ističući da će američki bojni brodovi i plovila postati meta jemenskih projektila u slučaju bilo kakvog napada.

Važno je napomenuti da je glasnogovornik jemenskih Huta više puta ponovio da će Vojska Jemena nastaviti s izvođenjem vojnih operacija u Crvenom i Arapskom moru protiv izraelskih brodova ili plovila vezanih za Izrael dok se ne isporuče potrebna hrana i lijekovi pojasu Gaze, potvrđujući da je vojska “u potpunosti predana osiguranju kontinuirane pomorske plovidbe do svih odredišta osim do Izraela”.

KLIX.BA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*