Oscar Pistorius pušten na uslovnu slobodu

Bivši paraolimpijac Oscar Pistorius pušten je na uslovnu slobodu iz južnoafričkog zatvora, gotovo 11 godina nakon ubistva svoje djevojke Reeve Steenkamp.

Pucao je u nju više puta kroz vrata kupaonice 2013., a kasnije je tvrdio da je mislio da se radi o provalniku.

Pistorius, koji sada ima 37 godina, osuđen je za ubistvo 2015. nakon što je žalbeni sud poništio raniju presudu. Živjet će pod strogim uslovima do isteka kazne 2029. godine. Prema južnoafričkom zakonu, svi prijestupnici imaju pravo na uslovni otpust nakon što odsluže polovinu ukupne kazne, koja je za Pistoriusa konačno određena 2017. na 13 godina i pet mjeseci, piše Index.

Majka Reeve Steenkamp, June Steenkamp, rekla je: “Oduvijek smo znali da je uslovni otpust dio južnoafričkog pravnog sistema i uvijek smo govorili da se zakon mora poštovati.”

“Uslovno puštanje Oscara Pistoriusa, pod određenim uslovima, potvrdilo je Barryjevo i moje povjerenje u južnoafrički pravosudni sistem”, rekla je, misleći na svog pokojnog supruga.

“Uslovi koje postavlja komisija za otpust, a koji uključuje kurs upravljanja bijesom i programe o rodno uslovljenom nasilju, šalju jasnu poruku da se rodno uslovljeno nasilje shvaća ozbiljno”, dodala je.

“Je li Reeva dobila pravdu?” zapitala se. “Je li Oscar odslužio dovoljno kazne? Nikada ne može biti pravde ako se vaša voljena osoba nikada ne vrati, a nikakva količina odslužene kazne neće vratiti Reevu. Mi koji smo ostali, služimo doživotnu kaznu.”

“Moja jedina želja je da mi bude omogućeno da proživim svoje posljednje godine u miru i fokusiram se na Zakladu Reeva Rebecca Steenkamp, da nastavim Reevino nasljeđe”, zaključila je.

Pistorius – pali heroj

Pistorius je bio u zatvoru od oktobra 2014., kada je prvi put osuđen.

Amputirane su mu potkoljenice kad je imao manje od godinu dana.

Pistorius se kasnije oslonio na protetiku i postao svjetski poznati sportista poznat kao “blade runner”.

Imao je uspješnu karijeru u atletici, prvo na Paraolimpijskim igrama, osvojivši više zlata, a zatim je učvrstio svoju reputaciju nakon takmičenja protiv sportista bez invaliditeta na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Ubistvo Reeve Steenkamp samo šest mjeseci kasnije i kasnija suđenja dominirala su naslovnicama širom svijeta.

Južnoafrički odjel za zatvorsku službu rekao je da će, uprkos njegovom javnom profilu, bivša zvijezda biti tretirana kao bilo ko drugi na uslovnoj slobodi. To znači da će određene sate u danu biti zatvoren u svom domu i zabranjeno mu je piti alkohol. Također mu nije dopušteno govoriti za medije.

Reeva Steenkamp, koja je imala 29 godina kad je ubijena, bila je diplomirana pravnica i uspješna manekenka koja je radila i kao TV voditeljica te se pojavljivala u reality showu Tropika Island of Treasure.

Ispalio četiri metka u Reevu kroz vrata WC-a

Planirala je nakon diplome osnovati advokatsku firmu za pomoć zlostavljanim ženama. Steenkamp je bila tri mjeseca u vezi s Pistoriusom kada je on ispalio četiri hica iz pištolja kroz vrata toaleta u svojoj kući u Pretoriji u ranim satima 14. februara 2013. godine.

Umrla je gotovo trenutno. Država je optužila Pistoriusa za ubistvo, ali je on 2014. osuđen za blaže kazneno djelo ubistva iz nehata.

Sljedeće su godine suci Vrhovnog prizivnog suda promijenili njegovu presudu u ubistvo, rekavši da je njegova verzija događaja nedosljedna i nevjerovatna te da je “pucao bez razumnog ili istinskog straha za vlastiti život”.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*