Huti izveli jedan od najvećih napada na Crvenom moru: Ciljaju brodove povezane s Izraelom

Snage britanske i američke mornarice intervenisale su u utorak navečer u jednom od najvećih raketnih napada usmjerenih na brodove na Crvenom moru, koje su izveli jemenski pobunjenici Huti.

“Devetog januara, otprilike u 21:15 (po vremenu Sane), Huti, koje podržava Iran, pokrenuli su složen napad u južnom Crvenom moru, prema međunarodnim brodskim putevima kroz koje su prolazile desetine trgovačkih brodova”, rečeno je iz Centralne komande SAD-a.

Nije prijavljena šteta na plovilima nakon što je oboren ukupno 21 dron i projektil, uključujući dvije protivbrodske krstareće rakete i jedna protivbrodsku balističku raketu, navodi se u saopštenju.

Ranije su Huti istakli da ciljaju brodove koji su povezani s Izraelom, u pokušaju da okončaju izraelski napad na Gazu.

O napadu se oglasio i britanski ministar odbrane Grant Shapps, koji je u rekao da su britanske i američke pomorske snage odbile najveći napad Huta koje podržava Iran do sada u Crvenom moru.

Shapps je dodao da je HMS Diamond, razarač protivvazdušne odbrane tipa 45, uništio više dronova.

“Razmještajući Sea Viper rakete i topove, Diamond je uništio više dronova za napad koji su krenuli prema njoj i komercijalne brodove u tom području, bez ozljeda ili štete za Diamonda ili njene posade”, rekao je Shapp na društvenim mrežama.

Britanski ministar odbrane upozorio je da će, ukoliko se napadi nastave, “Huti snositi posljedice”.

Napad je došao u trenutku kada je američki državni sekretar Antony Blinken na Bliskom istoku radi razgovora o obuzdavanju sukoba. Blinken je naglasio da je prevelik broj civila koji svakodnevno ginu u borbama u Pojasu Gaze.

Tokom Blinkenove četvrte posjete Bliskom istoku od početka sukoba, on se također sastao s nekoliko arapskih zemalja i rekao da je osigurao obavezu pomoći u obnovi poslijeratne Gaze.

Izrazio je optimizam da je popravljanje izraelskih veza s arapskim zemljama nakon rata još uvijek moguće, ali samo ako postoji “put do palestinske države”. Netanyahuova vlada, pak, i dalje se odlučno protivi stvaranju palestinske države uz Izrael.

klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*