FILE PHOTO: An armed police officer stands guard following a blast at a district police station, that according to authorities was a suspected suicide bombing, in Bandung, West Java province, Indonesia, December 7, 2022. REUTERS/Willy Kurniawan/File Photo

Ovo su najopasnija zanimanja na svijetu

Jeste li ikad razmišljali o tome koja se zanimanja smatraju najopasnijima na svijetu? Times of India donosi popis, pa provjerite nalazi li se možda vaše zanimanje na njemu.

1. Drvosječa
Drvosječe svakodnevno rade s teškim strojevima koji nerijetko mogu biti vrlo opasni. Upravo su na ovom poslu veoma česte ozljede na radu koje mogu završiti vrlo kobno.

2. Ribar

Ribari uvijek moraju biti spremni na teške i ekstremne vremenske prilike i radne uvjete. Organizacija Occupational Safety and Health Branch zabilježila je podatke da godišnje strada 24 tisuće ribara diljem svijeta, piše Times of India.

3. Pilot
Uvijek vas je zanimao posao pilota? To možda i nije toliko glamurozno kako to izgleda u filmovima Top Gun i Oficir i džentlmen s Tomom Cruiseom i Richardom Gereom u glavnim ulogama. Zanimanje pilota nalazi se na visokom mjestu opasnih zanimanja.

4. Radnik na gradilištu
Izloženost velikim visinama, teškim strojevima i opasnim materijalima dovelo je ovo zanimanje da se nađe na listi najopasnijih zanimanja na svijetu. Upravo u SAD-u 45 posto svih ozljeda na radu dogodi se zbog fatalnih padova sa skela.

5. Krovopokrivač
Također, i krovopokrivači rade na visokim visinama i ovise o raznim vremenskim uvjetima koji otežavaju njihov svakodnevni rad.

6. Vozač kamiona
Dugi sati na cesti, gust promet te umor koji može doći nakon nekoliko sati vožnje u komadu, može dovesti do prometne nesreće i pogibije na radnom mjestu. Upravo se zato posao vozača kamiona ili autobusa može smatrati jednim od najopasnijih na svijetu.

7. Poljoprivrednik

I poljoprivrednici su izloženi svakodnevnom korištenju teških strojeva koji ako se njima ne rukovodi pravilno mogu predstavljati veliku opasnost. Radnici koji se bave uzgojem poljoprivrendih kultura također su svakodnevno izloženi raznim kemikalijama, a ovise i o raznim vremenskim uvjetima.

8. Radnik na dalekovodima
Rad na dalekovodima predstavlja još jedno opasno radno mjesto. Svakodnevni rad na velikoj visini sa strujom visokog napona čini ovaj posao izrazito opasnim.

9. Policajac
I ovaj se posao našao na listi najopasnijih zanimanja. Radi se o policajcima koji su svakodnevno na svom radnom mjestu izloženi potencijalnom riziku. Broj smrtnih slučajeva u ovom zanimanju možda nije toliko visok u Hrvatskoj, ali u SAD-u se ovo zanimanje može prozvati najopasnijim.

10. Radnik u željezari
Rad s otopljenim željezom i ostalim metalima čini ovaj posao iznimno teškim. Dok tome pribrojimo rad s teškim strojevima, rad u ovakvim uvjetima zahtjeva visoku razinu koncentracije i osigurane zaštite na radu.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*