Palestinians gather at the site of an Israeli strike on a house, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah, in the southern Gaza Strip, December 19, 2023. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Od 7.oktobra ubijeno najmanje 23.968 Palestinaca u izraelskim napadima u Gazi

Najmanje 23.968 Palestinaca je ubijeno, a 60.582 povrijeđeno u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

“Izraelske okupacione snage u posljednja 24 sata počinile su 11 masakra nad porodicama u Pojasu Gaze, što je rezultiralo sa 125 ubijenih i 265 povrijeđenih”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Izraelske snage su tokom 100 dana ubile 337 zdravstvenih radnika i uhapsile 99 drugih u Pojasu Gaze.

“Izraelske okupacione snage namjerno su gađale 150 zdravstvenih ustanova, stavljajući izvan funkcije 30 bolnica i 53 zdravstvena centra i uništavajući 121 vozilo hitne pomoći“, dodaje se.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Izraelske vlasti tvrde da je u napadima Hamasa ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Izraelski napadi ostavili su Gazu u ruševinama, sa 60 posto oštećene ili uništene infrastrukture, a oko dva 2 miliona stanovnika je raseljeno zbog napada, uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*