One Love: Površna i uljepšana biografija Boba Marleyja

Život i karijera Boba Marleyja tako su zanimljivi da bi dali štofa za nekoliko filmova.

Mogao bi se snimiti film o njegovom tegobnom porijeklu i usponu. O njegovoj duhovnosti i proročkim ambicijama. O njegovoj ulozi u jamajčanskoj politici 70-ih. O turbulentnom braku. O muzičkom proboju. Te, konačno, o besmislenoj smrti, samo zato što tvrdoglavo nije slušao liječnike.

Problem filma “Bob Marley: One Love” u tome je što se autori nisu odlučili raditi jedan od ovih filmova. Prohtjelo im se, nažalost, napraviti njih sve.

Biografska drama reditelja Reinalda Marcusa Greena počinje pratiti 1976., u trenutku kad se Marley politički angažira u Jamajci na rubu rata. U petnaestoj minuti filma prostrijele ga u atentatu. No, film ubrzo napušta i politiku i Jamajku, vodi nas u London, gdje Marley snima “Exodus”. Usput pratimo njegove bračne razmirice, ali i gnoj na pocrnjelom palcu, za koji će se ubrzo ispostaviti da je rak kože. Uz sve to, scenaristi nas zatrpavaju nesuptilnim flešbekovima s trčećim dječakom, konjanicima i puno slow motiona. Sve je pretrpano tvrdom metaforikom, očinskim figurama na konju i trskom koja gori, piše Jutarnji list.

“One Love” u osnovi se svodi na mješavinu power-pointa za predavanje i džuboks mjuzikla. Film protrčava kroz sve bitne teme Marleyjeva života, svaku izloži i prezentira, ni jednu ne produbi. Kako su film koproducirali muzičarevi žena i sin, njegov je ljubavni život krajnje uljepšan, ženskarenje preskočeno. Tu “službenu verziju” životopisa prate praktički sve poznate Marleyjeve pjesme, savršeno posložene da se sutra spakiraju na soundtrack filma. Pjesme naposljetku film i izdižu da ne bude negledljiv: zatvorite oči i slušate muziku od koje bi i mrtvacu prostrujala krv.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*