Ishmael Chokurongerwa who the Zimbabwean police claim is the leader of a religious sect and was arrested for suspected criminal activities including "abuse of minors", talks to members of the media, in Nyabira, Zimbabwe March 12, 2024. H-METRO/Arron Nyamayaro/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

Policija spasila mališane: Vođa sekte zlostavljao 250 djece, tokom racije pronađeni i grobovi

Policija u Zimbabveu spasila je 251 dijete s farme koja pripada “apostolskom” vođi vjerske sekte u Nyabiri, 34 kilometra sjeverozapadno od glavnog grada Hararea, koje su korištena kao jeftina radna snaga.

U saopćenju od srijede, policija je navela da je pronašla 251 dijete mlađe od 18 godina – sva školskog uzrasta koja nisu pohađala formalno obrazovanje.

Navedeno je da su djeca korištena za fizički rad na farmi u korist vođa vjerskih sekti koji su tvrdili da su djecu podučavali životnim vještinama.

Policija je saopćila da je uhapsila samozvanog proroka Ishmaela Chokurongerwa (56), koji je predvodio sektu, i pet drugih osoba tokom racije na farmi.

U hramu je pronađeno 16 grobova, od kojih je devet grobova za odrasle i sedam grobova za dojenčad“, saopćila je policija i dodala da su svi ukopi obavljeni bez prethodne prijave nadležnim organima.

U ovoj fazi još nije poznato šta je uzrokovalo smrt, saopćila je policija. Dodali su da će više detalja objaviti kako se istraga bude odvijala.

Lokalni mediji H-Metro tvrde da je farma Chokurongerwa dom za više od 1.000 ljudi za koje se sumnja da su zlostavljani.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*