Velika podrška za BiH uoči ključnih dana: Sedam država traži otvaranje pregovora za pristupanje EU

Sedam evropskih zemalja pozvalo je ostale članice i Evropsku komisiju da otvore pregovore o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom na ovosedmičnom samitu.

Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija žele “iskoristiti zamah i trenutnu priliku”, napisali su u pismu u koje je imala na uvid Barbara Moens novinarka magazina Politico.

Ministri vanjskih poslova sedam zemalja EU su u pismu napisali da će poduzimanje ovog koraka “čvrsto učvrstiti Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU i dovesti je korak bliže EU. Neuspjeh u tome oslabio bi ulogu EU na Zapadnom Balkanu i poslao negativnu poruku cijeloj regiji, kojoj smo prije više od 20 godina dali obećanje da je njena budućnost unutar EU”.

Evropska komisija je prošle sedmice preporučila poduzimanje sljedećeg koraka na putu BiH ka članstvu u EU, ali nisu sve zemlje EU uvjerene da je naša zemlja obavila domaću zadaću.

“Ključno je iskoristiti trenutni zamah i odlučiti otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom na Evropskom vijeću kasnije ove sedmice”, rekla je austrijska ministrica za EU Karoline Edtstadler za Politico.

“Narod u Bosni i Hercegovini zaslužuje sljedeći korak! EU mora održati svoja obećanja!”, dodala je austrijska ministrica.

Predstavnici glavnih političkih stranaka u Evropskom parlamentu također su pozvali da se naprave odlučni koraci u pravcu daljnjeg širenja.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula rekao je da je “čekaonica za članstvo u EU-u postala pretrpana i da je treba polako prazniti”.

Evropsko vijeće će odluku o odobravanju početka pregovora s Bosnom i Hercegovinom donijeti na samitu u četvrtak i petak.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*