Uoči samita odluke u Briselu domaći zvaničnici optimistični, BiH tek predstoji ozbiljan posao

Dobre vijesti za Bosnu i Hercegovinu. Naša zemlja sve je bliža otvaranju pregovora sa Europskom unijom. Zeleno svjetlo dao je njemački Bundestag, kao i parlament Nizozemske koji je usvojio tekst Rezolucije, ostavljajući mogućnost premijeru Marku Ruteu  da sutra u Briselu glasa za odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Optimistični su i bh. lideri, koji su se u Briselu sastali s komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyjem. 

U fokusu sastanka domaćih zvaničnika sa evropskim komesarom za proširenje je odluka o otvaranju pristupnih pregovora. Sabina Ćudić kaže da postoji više nacrta zaključaka koji se odnose na to da li će otvaranje pregovora biti dodatno uslovljavano. Ono što je jasno je da će zemlje članice insistirati na Zakonu o sudu.

SABINA ĆUDIĆ, zastupnica u Parlamentu BiH

“Mi smo sa ovog sastanka tražili ne samo informacije, nego i naredne korake koje, nakon otvaranja, Bosna i Hercegovine mora preduzeti kako bi već sutra otključala pristup sedam posto ukupnih sredstava Plana rasta, govorimo o preko 100 milijuna eura za Bosnu i Hercegovinu, da što prije krenemo u skrining proces, u proces pregovora. Najranije bi to mogli u junu ove godine.”

EDIN FORTO, ministar komunikacija i prometa BiH

“Bez obzira na sve iskorake koje smo napravili do sada, ostao nam je još jedan korak, bilo prije otvaranja pregovora ili nakon zelenog svjetla, a to je da usvojimo Zakon o sudu.”

Bundestag je usvajanjem rezolucije dao “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora i zauzeo iznimno bitan strateški stav o brojnim pitanjima od značaja za Bosnu i Hercegovinu, objavio je veleposlanik Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut. Za članstvo BiH u Uniji zalaže se i njemački kancelar.

OLAF SCHOLZ, njemački kancelar

“Ponosan sam na to što smo razvili novi tempo u procesu približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji. Ovaj proces traje “vrlo dugo” jer je ovim zemljama prije više od 20 godina obećano članstvo. Sada je Europska komisija predložila otvaranje pregovora za Bosnu i Hercegovinu. To je jasan signal da se EU prilagođava novonoastaloj situaciji. Mirovni projekt Europe će biti snažan u svijetu koji se mijenja.” 

Dio zemalja bio je skeptičan kako će glasovati na sutrašnjoj sjedinici. Jedna od njih je bila je i Nizozemska. Na koncu, parlament Nizozemske je usvojio tekst Rezolucije koji ostavlja mogućnost premijeru Marku Ruteu da sutra u Briselu glasuje za odluku o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, potvrdio je veleposlanik BiH u Nizozemskoj.

ALMIR ŠAHOVIĆ, veleposlanik BiH u Nizozemskoj 

“Vođena je žestoka debata dva dana i parlament je bio dosta podjeljen. Na kraju je prevladalo mišljenje da se podrži i da se slijedi preporuka Europske komsije.”

Pojedine europske zemlje već od ranije stava su da je neophodno otvoriti pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Takvo mišljenje zastupa i Italija. 

GIORGIA MELONI, premijerka Italije

“Spremni smo podržati preporuke sadržane u relevantnom izvještaju Europske komisije, za otvaranje pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je odluka koja može dovesti do daljnjeg i odlučnog napretka Sarajeva na putu reformi ka Europskoj uniji. Vidjeli smo kako je davanje statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini u decembru 2022. godine dovelo do toga da za nešto više od godinu ova država provede veći broj reformi nego što je urađeno u prethodnih 10 godina.”

Europski lideri spremni su dati “zeleno svjetlo” za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, navodi se u nacrtu dokumenta od 19. ožujka u koji je magazin Politiko imao uvid. Pojedine evropske diplomate optimistične su da će lideri Evropske unije sutra na samitu u Briselu odlučiti otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*