Kakve mogućnosti Bosni i Hercegovini nosi eventualno otvaranje pregovora o pristupanju EU?

Otvaranje pregovora, koje naša zemlja iščekuje, ujedno bi bila prilika da bh. institucije kroz evropski proces reformi poboljšaju sistem u kojem žive njihovi građani. No, kako bi uživali benefite, predstoji mnogo posla domaćih vlasti. Šta će to značiti za ekonomiju i mogućnost novih investicija?

Jedan od benefita bi mogao biti i povećan kreditni rejting. Osim toga Bosna i Hercegovina će biti pogodna zemlja i za sve strane investicije. Sa ekonomskog aspekta, povećat će razmjenu dobara sa zemljama Evropske unije, a samim tim i proizvodnju.

ELVIRA HABOTA, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH

“Otvaranje pregovora ne znači nove EU fondove. Najbolji ključ za otvaranje novih fondova je provođenje reformi, a to najbolje možemo vidjeti kroz novu priliku koja nam je pružena od strane Evropske komisije, a radi se o Planu rasta za zapadni Balkan. On se, inače, bazira na ispunjavanju i provođenju reformi.”

Bosna i Hercegovina ima svoj dio sredstava u Planu rasta za zapadni Balkan, ali od nas samih, odnosno ispunjavanja reformi, zavisi koliko ćemo tog novca dobiti.

Plan rasta za zapadni Balkan je dodatni poticaj u procesu evropskih integracija. U sebi sadrži šest milijardi eura, od čega se dva miliona odnose na grantove, a ostatak na povoljne kredite.

HARIS PLAKALO, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH

“Plan rasta je važan zbog toga što on treba da pripremi tržište, ne samo Bosne i Hercegovine, već i zapadnog Balkana za konkurentnost na evropskom tržištu. Bilo bi dobro kada bi i Evropska komisija i administracija otvorila više mogućnosti, finansijski pomoći BiH, ne samo kroz Plan rasta, nego povećala i postojeće fondove koje imamo.”

Već postoji dovoljno platformi, odnosno fondova, gdje Bosna i Hercegovina može aplicirati, ali se ne koriste dovoljno.

FARIS KOČAN, analitičar i ekspert za evropske integracije

“Imamo već predpristupnu pomoć, tzv. IPA, oko devet milijardi eura je za čitav zapadni Balkan, imamo i finansijske projekte iz ekonomsko-investicionog paketa. Ovdje se do 2027. očekuje još oko 20 milijardi eura i javnih i privatnih fondova. Imamo i Evropski fond za održivi razvoj, tako da Bosna i Hercegovina može i ovdje dobivati fondove, i taj novi Plan rasta.”

Iako upravo u fondovima mnogi vide benefite, ekonomski stručnjaci ukazuju šta, također, ne treba zanemariti.

ŽELJKO RIČKA, ekonomski stručnjak

“Ali zaboravljaju da ćemo imati par godina sigurno potrošenih dok se ne naučimo kako se pristupa fondovima, jer osnovna stvar u toj saradnji, po pricipu finansiranja iz fondova EU, jeste i doprinositi u te fondove, a drugo da to što se dobije treba da dokaže svoj pozitivan rezultat. Mi ćemo morati prvo procijeniti u kojoj oblasti smo najbolji i tamo gdje dokažemo da smo najbolji, to ćemo potvrđivati povlačenjem fondova na praktičnom radu.” 

Bosna i Hercegovina ima formiran Radni tim koji ima zadatak da pripremi listu reformi i usaglasi je sa Evropskom komisijom. Reforme su iz područja zelene i digitalne tranzicije, ljudskog kapitala. Što više reformi bude sprovedeno, to će i više sredstava za BiH biti doznačeno.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*