Premijer liga BiH u kuglanju: Sloboda pobjedom završila sezonu

Proteklog vikenda odigrane su utakmice posljednjeg 22. kola Premijer lige BiH u kuglanju. Ekipa Posušja je pobjedom u Mostaru osvojila tiulu prvaka i ovo je peta titula u nizu. Rudar iz Prijedora je slavio u Gradišci protiv Kozare i sa bodom zaostatka za Posušjem zauzeo drugo mjesto dok je Rudar iz Kaknja  pobjedom protiv Zrinjskog iz Mostara završio na trećem mjestu. Ove tri ekipe su izborile nastup na međunarodnoj sceni a četvrti putnik će se znati po završetku kupa BiH, za to mjesto se bore  Ada i Sloboda koji će u međusobnom duelu odlućiti posljednjeg putnika u Evropu. Ada je u posljednjem kolu u kombinovanom sastavu izgubila kod kuće od ekipe Minerala i zauzela 4 mjesto dok je Sloboda pobjedom nad Zrinskim Ljubaće- Bistarac ligu završila na 5 mjestu.

 Mostar je već posljednjih nekoliko kola bio siguran putnik u drugi rang takmičenja dok se za drugog putnika vodila grčevita borba između Zrinskog Ljubaće-Bistarac i Borca. Borac je izuzetno loše počeo sezonu i činilo se da je i on siguran putnik u drugu ligu ali u posljednja 2 kola su osvojili 3 boda, prvo su kod kuće dobili Minerala a u posljednjem kolu su odigrali izuzetno dobru utakmicu u Brčkom protiv Rada podijelivši bodove 4:4. Borac je vodio tokom čitavog meća ali je u posljednjim hitcima ispustio pobjedu i samo za jedan čunj izgubio 2 meć poena ali im je i to bilo dovoljno za neriješen rezultat i nadu da će ekipa Slobode u posljednjem duelu Premijer lige savladati Zrinski Ljubače-Bistarac i obezbijediti im opstanak u ligi.

U pomenutu utakmicu Sloboda je ušla oslabljena neigranjem Mirze Nezirovića koji je zbog povrede propustio ovaj meč kao i bez Senada Jogunčića koji je propustio cijelu polusezonu. Zrinski Ljubače- Bistarac je u utakmicu ušao sa poljuljanim samopouzdanjem jer su nakon dobrog početka lige i ostvarene 4 pobjede u prvih 9 kola u posljednjih 13 kola ostvarilo samo  jednu pobjedu protiv ekipe Mostara i nekoliko utakmica izubljenih u dramatičnim završnicama. Zrinskom je i neriješen rezultat bio dovoljan za opstanak pa su postavkom ekipe pokušali to i ostvariti.

U prvom bloku na šestostaznoj kuglani u Brčkom (i ovu utakmicu Sloboda je bila domačin u Brčkom zbog kvara kuglane u Lukavcu) snage su odmjerili Samir Jogunčić 628 i Muhamed Vehabović 558, Samir je bio bolji izvrsnom igrom u čišćenje sa čak 270 oborenih čunjeva donio prednost svojoj ekipi, Ivica Tokić 581 je bio bolji od izuzetno dobrog Ace Lakića 565 koji se dobro držao protiv mnogo iskusnijeg igrača čak je do posljednjih hitaca imao šansu za pobjedu ali je iskustvo presudilo u korist Tokića. U trećem duelu vodila se velika borba između Damira Muminovića 570 i Mirsada Jogunčića 564, Misrad je serijom devetki u posljednjem čišćenju preoteo meč poen od Muminovića.  Poslije prvog bloka rezultat je glasio 2:1 za Slobodu i 48 čunjeva prednosti.

U drugom bloku uzdanica Zrinskog Bistarac –Ljubaače je bio Dražen Kovačević njihov ubjedljivo najbolji igrač što je pokazao i u ovom meču gdje je ostvario najbolji rezultat na utakmici sa 629 oborenih čunjeva i savladavši Midhata Jogunčića 553 ali to nije bilo dovoljno jer su Edin Herenda 576 i Nermin Kasumović 606 bili bolji od Željke Ninića 542 i Ilijasa Mahmutovića 521. Sloboda je slavila rezultatom 6:2 sa 91 čunjom prednosti što je značilo da je ekipa Zrinskog Ljubače – Bistarac uz ekipu Mostara drugi putnik u niži rang takmičenja.

 Osim nešto lošijih igara ove godine ekipe Zrinskog Ljubače-Bistarac ispadanju su u mnogome komovali i konstantni kvarovi na kuglani u Lukavcu, nemogučnost igranja utakmica i treniranja u Lukavcu.  Ove probleme je imala i ekipa Slobode uz to i nekoliko povreda igrača ih je odvojilo od borbe za sami vrh tabele jer su na polusezoni zaostajali samo 2 boda za vodećim ali u ovakvim okolnostima više od 5 mjesta se realno nije ni moglo i ukoliko se brzo ne riješi problem sa adaptacijom i izgradnjom kuglane u Tuzli pitanje je sezone kad će i Slobodu zadesiti sudbina ispadanja pogotovo što je u narednoj sezoni planirano skraćenje lige sa 12 na 10 ekipa i trebalo bi ispasti 4 ekipe.   

(Press kluba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*