Dodikova posjeta Potočarima manipulacija žrtvama genocida

Posjeta Milorada Dodika Memorijalnom centru Potočari je manipulacija žrtvama agresije i genocida te manipulacija istinom i pravdom – smatra Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK).

Ocjenjuje da je cilj “Dodikove manipulacije u Potočarima pravdanje Miloševićeve ideje, politike i prakse Velike Srbije drugim sredstvima”, koji se sada ogledaju u, kako navode, prekrajanju i falsifikovanju historije, kontinuiranom vrijeđanju Bošnjaka i negiranju njihovih prava i sloboda, veličanju zločina i zločinaca, kao i njegovanju mržnje prema državi BiH i Bošnjacima.

-Iskreno pokajanje i izvinjenje žrtvama podrazumijeva jasno imenovanje zločina, agresijom i genocidom, jasnu proklamaciju o manjem entitetu kao sastavnom i neodvojivom dijelu države, teritorije i zemlje BiH, zakonsku zabranu negiranja genocida, izučavanje genocida u školama, potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda preživjelim žrtvama i njihovim organizacijama, definitivno odustajanje od negiranja države Bosne i Hercegovine – ističe IGK u saopćenju.

Dodaje da se agresija i genocid “ne mogu reducirati na takozvani “veliki zločin” kako to radi Dodik i njegov politički establišment i njemu slični u Srbiji i Crnoj Gori”.

-Priča o “velikom zločinu” u Srebrenici, odnosno BiH je negiranje agresije i genocida, poniženje istine i pravde, udar na međunarodni pravni poredak i njegove sudske autoritete. Doći u Potočare, u godini kada se navršava dvadeset godina od najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi, genocida u Srebrenici, s idejom o “velikom zločinu” je poniženje žrtva, pravde, istine, čovjeka i civilizacije – podvlače u IGK-u.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*