Ivanić: Aktivacija SSP-a vrsta političke nagrade

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić prisustvovao je danas neformalnom radnom doručku “Prijatelji Bosne i Hercegovine” u Luksemburgu.

Radni doručak organiziran je na inicijativu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić, a prije sastanka Vijeća za vanjske poslove Evropske unije.

Sastanku je prisustvovala i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini.

Ivanić je u izjavi za Fenu kazao da je današnjem sastanku prisustvovalo 20-ak ministara na kojem je jasno data formalna podrška BiH te je naglasio da sada treba napraviti program ekonomskih reformi i uspostaviti efikasan mehanizam koordinacije.
– Nakon toga će se steći pravo za podnošenje aplikacije za kandidatski status u pristupanju BiH Evropskoj uniji. Vjerujem da je to naš zajednički interes – kazao je Ivanić.

Dodao je da je za BiH izuzetno značajna činjenica što će sutra biti donesena odluka o aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije.

– Nakon sedam godina pauze i nedostatka bilo kakvog progresa ovo je prvi ozbiljan pokazatelj da je EU spremna podržati BiH. To je nastavak pozitivnog ambijenta koji je započeo aktivnostima Predsjedništva BiH nakon potpisivanja izjave o opredijeljenosti BiH na njenom putu ka EU – pojasnio je Ivanić.

Izjava je poslije toga usvojena u državnom parlamentu, zbog čega Ivanić smatra da je nakon toga evidentno da je aktivacija SSP-a vrsta političke nagrade.

– Ovaj čin politički je veoma značajan jer se radi o ozbiljnom političkom iskoraku na putu približavanja BiH Evropskoj uniji – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u izjavi za Fenu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*