U Osnovnoj školi “Brčanska Malta” obilježen Dan planete Zemlje

U susret 22.aprilu, Danu planete Zemlje, u Osnovnoj školi “Brčanska Malta” danas su učenici i nastavnici nekoliko tuzlanskih osnovnih škola, u saradnji sa ekološkim udruženjima, kroz prigodan program ukazali na značaj i obilježavanje ovog datuma.

“Planeta Zemlja je već uveliko ugrožena i minut je do dvanaest da se nešto konkretno poduzme u cilju njenog spašavanja“, smatra Sabit Begić, predsjednik Ekološkog pokreta „Eko zeleni“ Tuzla.

Mnoga naučna istraživanja ukazuju na to da je ozonski omotač oštećen. Kroz rupe na omotaču prolaze ultraljubičaste zrake, donoseći čovjeku neizlječivu bolest karcinom, pojašnjava Begić. Za takvo stanje, smatra on, nema opravdanja.

Učenici osnovnih škola Novi Grad, Solina i domaćina Brčanske Malte, kroz referate o temi „Dan planete Zemlje“, također su poslali poruku i ukazali na nemar ljudi i nebrigu prema okolini u kojoj žive.

Učenici su u sklopu programskih aktivnosti u dvorištu škole Brčanska Malta posadili cvijeće i zelenilo, te na taj način ukazali da se  malim ulaganjima i još manje truda može pomoći u očuvanju životne okoline.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*