Pogled na kartu Evrope pokazuje neuspjeh Srbije u lobiranju protiv Rezolucije o Srebrenici

Rezolucija kojom se uspostava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici usvojena je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i dobila je podršku većine razvijenih i demokratskih država svijeta, a karta Evrope pokazuje njenu ujedinjenost i usamljenost Srbije.

Za Rezoluciju su glasale 84 članice Ujedinjenih nacija, a samo 19 je bilo protiv. Što se tiče evropskog kontinenta, ogromna većina država je podržala rezoluciju, a Srbija se našla usamljena na strani država koje se su se protivile uspostavljanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

U Evropi su protiv Rezolucije glasali samo Srbija, Mađarska, Rusija i Bjelorusija. Grčka, Kipar i Slovačka su ostale suzdržane dok Kneževina Monako nije glasala.

Srbija se prema tome u Evropi našla gotovo u apsolutnoj izolaciji, a na njenoj strani su se našli režimi Vladimira Putina, Aleksandra Lukašenka i Viktora Orbana.

Također, države koje su ostale suzdržane u Evropi su Slovačka sa ultradesničarskom islamofobičnom vladom, a preostale dvije države su sa pravoslavnom većinom i tradicionalno njeguju bliske veze sa Srbijom. Ipak, treba naglasiti da u Ujedinjenim nacijama ostajanjem suzdržanim ove države u principu nisu pomogle Srbiji da spriječe usvajanje Rezolucije, ali su pokazale nedostatak moralnog kredibiliteta.

Proklamovani cilj Srbije, u kojeg se može sumnjati koliko je iskren, je navodno članstvo u Evropskoj uniji, ali njeno ponašanje i glasanje pokazuje da se nalazi na istoj talasnoj dužini sa nedemokratskim režimima istoka koji se ponašaju kao ruske gubernarije.

(klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*