Odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je na osnovu zahtjeva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) odobrilo dodatna finansijska sredstva u iznosu od 4.173.000 KM za provedbu Lokalnih izbora u BiH zakazanih za 06. oktobar koja su već raspoloživa Centralnoj izbornoj komisiji BiH. 

Tražena dodatna sredstva su uglavnom planirana za troškove angažovanja dodatnog osoblja te njihovu edukaciju, kao i za logističke troškove u vezi izbornih tehnologija, saopćeno je iz Ureda za informisanje CIK BiH. 

Za aktivnosti koje provodi Centralna izborna komisija BiH već je odobreno  7.410.000 KM, koliko je Centralna izborna komisija prvobitno tražila. 

Nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija BiH je posebnim zahtjevom tražila dodatnih 4.173.000 KM koja su danas i odobrena.

Osim navedenih finansijskih sredstava, napominju iz CIK-a, i općine/gradovi imat će oko 7.500.000 KM troškova, od čega najveći iznos ide za naknade članovima biračkih odbora. 

Tako će, na osnovu procjena, Lokalni izbori 2024. godine koštati oko 19.000.000 KM, navodi se u saopćenju.  

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*