Kriza sa kolerom u Africi gora nego ikada

Ekstremni vremenski događaji nemilosrdno su pogodili dijelove Afrike u posljednje tri godine, s tropskim olujama, poplavama i sušama koje su uzrokovale krize gladi i raseljavanja. Iza sebe ostavljaju još jednu smrtonosnu prijetnju: neke od najgorih epidemija kolere na kontinentu.

U istočnoj Africi umrlo je više od 6.000 ljudi, a prijavljeno je skoro 350.000 slučajeva od početka izbijanja kolere krajem 2021.

Malavi i Zambija imali su najgore epidemije dosad. Zimbabve je imao više talasa. Mozambik, Kenija, Etiopija i Somalija također su teško pogođeni.

Svi su iskusili poplave ili sušu — u nekim slučajevima i jedno i drugo — a zdravstvene vlasti, znanstvenici i agencije za pomoć kažu da je neviđeni porast bakterijske infekcije u Africi koji se prenosi vodom najnoviji primjer kako ekstremno vrijeme igra ulogu u pokretanju izbijanja bolesti.

– Epidemije su sve veće jer su ekstremni klimatski događaji sve češći – rekao je Tulio de Oliveira, naučnik sa sjedištem u Južnoj Africi koji proučava bolesti u zemljama u razvoju.

De Oliveira, koji je predvodio tim koji je identifikovao nove varijante koronavirusa tokom pandemije COVID-19, rekao je da se najnovije epidemije u južnoj Africi mogu pratiti do ciklona i poplava koje su pogodile Malavi krajem 2021. i početkom 2022. godine, prenoseći bakteriju kolere u područja u koja obično ne doseže.

U Zimbabveu i Zambiji broj slučajeva raste dok se bore sa teškim sušama, a ljudi se u svom očaju oslanjaju na manje sigurne izvore vode poput bušotina, plitkih bunara i rijeka, koji svi mogu biti kontaminirani. Nekoliko dana nakon smrtonosnih poplava u Keniji i drugim dijelovima istočne Afrike ovog mjeseca, pojavili su se slučajevi kolere.

Svjetska zdravstvena organizacija naziva koleru bolešću siromaštva, jer ona uspijeva tamo gdje su loši sanitarni uslovi i nedostatak čiste vode. Afrika je ove godine imala osam puta više smrtnih slučajeva od Bliskog istoka, drugog najteže pogođenog regiona.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*