Vlada Njemačke donira 1,2 miliona eura za obnovu kasarni

Sekretar Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine Muhamed Smajić i vojni ataše Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte, u srijedu, 22. maja 2024. godine, u Sarajevu su potpisali Tehnički sporazum na osnovu kojeg Vlada SR Njemačke dodjeljuje finansijsku pomoć za infrastrukturne radove na više lokacija Oružanih snaga BiH.

Radi se o iznosu od 1,2 miliona eura, koji će biti utrošeni na četiri projekta u kasarnama Oružanih snaga BiH, a to su: radovi na grijanju u kasarni „Kozara“ u Banja Luci, radovi na grijanju u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, radovi na renoviranju objekata u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Doboju i radovi na konstrukciji u kasarni „Butila“ u Sarajevu.

Sekretar MO BiH, gospodin Smajić, je izrazio zahvalnost na ovoj pomoći te istakao da se potpisivanjem Sporazuma o realizaciji infrastrukturnih projekata potvrđuje partnerstvo dvije države, a da je ovaj događaj zalog za nastavak našeg prijateljstva. Također, gospodin Smajić je izrazio zadovoljstvo da Bosna i Hercegovina ima S.R. Njemačku kao istinskog partnera na putu ka NATO-u.

Pukovnik Nolte je izrazio zadovoljstvo da se potpisuje ovakav sporazum koji obuhvata projekte na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, te istakao da njemačko ministarstvo odbrane i oružane snage SR Njemačke smatraju OS BiH jedinstvenim oružanim snagama. Također, pukovnik Nolte je pohvalio rad Tima za izradu infrastrukturnih projekata MO BiH koji je dao veliki doprinos realizaciji projekata.

Ataše Notle je istakao da je vrijednost ovog sporazuma u iznosu od 1,2 miliona eura, a da je ukupna vrijednost donacije do sada 6,5 miliona eura, te da ovo nije posljednji sporazum ove godine i da će ih u narednom periodu biti još.

Ovo je još jedan dokaz da je Savezna Republika Njemačka dokazan i pouzdan partner, a što je posebno potvrđeno kroz različite projekte kojima su unaprijedili uslove života i rada naših pripadnika, nabavku uniformi za OS BiH, unapređenje infrastrukture u centrima za obuku, kao i školovanja kadeta i pripadnika OS BiH u SR Njemačkoj.

(Vijesti.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*