Cijene nafte prošle sedmice pale više od dva posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale više od dva posto jer bi američki Fed i druge središnje banke u svijetu mogle zadržati kamatne stope na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmicea pala 2,1 posto, na 82,12 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,8 posto, na 77,72 dolara.

Pad cijena nafte posljedica je bojazni trgovaca da bi američka središnja banka mogla zadržati povišene kamatne stope duže vrijeme nego što se očekivalo, jer su novi makroekonomski podaci pokazali da su inflacijski pritisci u SAD-u i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno.

Zbog toga su splasnuli izgledi za smanjenje kamata Feda u septembru.

Smanjeni su izgledi i za smanjenje kamata u Britaniji, s obzirom da je u aprilu inflacija porasla više nego što se očekivalo. Viši troškovi zaduživanja usporavaju gospodarsku aktivnost, a time i potražnju za energentima.

S druge strane, podršku cijenama pružile su naznake jačanja potražnje za benzinom u SAD-u uoči prazničnog vikenda. Dan sjećanja na pale američke vojnike u ponedjeljak označava početak sezone putovanja u SAD-u.

OPEC+ trenutno smanjuje isporuke za 2,2 miliona barela dnevno kako bi stabilizirao cijene, a većina analitičara očekuje da će ti proizvodni rezovi biti nastavljeni barem do kraja septembra.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko šest , a na američkom tržištu oko sedam posto, javlja SEEbiz.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*