BiH dobila 98 novih graničnih policajaca

Na svečanosti u sjedištu Granične policije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je svečanu zakletvu položilo 98 kadeta 11. klase, čime su stekli uslove za čin policajca.

Svečanosti polaganja zakletve su, osim direktora Granične policije BiH Mirka Kuprešakovića, prisustvovali i zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Ivica Bošnjak, šef Delegacije EU u BiH ambasador Johan Zatler i šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungaroti.

Kuprešaković je u obraćanju na ceremoniji zahvalio Delegaciji EU i IOM za kontinuiranu podršku jačanju materijalno-tehničkih kapaciteta ove policijske agencije, ali i za finansiranje cjelokupne obuke kadeta.

“Od 1. juna će ovi mladi ljudi da krenu sa svojim obavezama na mjesta na koji su aplicirali”, rekao je Kuprešaković.

On je naglasio da je pred Graničnom policijom ogroman izazov, podsjetivši na odluke Savjeta ministara o tri generacije po 150 policijskih službenika.

“Završavamo konkurs za 150 policijskih službenika. Taj posao je pri kraju, preostalo je još da obave ljekarske preglede i nakon toga će pristupiti bezbjednosnim provjerama nakon čega idu na akademiju na obuku. Čim i oni uđu u prostorije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova raspisujemo konkurs za još 150 policijskih službenika”, rekao je Kuprešaković.

Prema njegovim riječima, Granična policija BiH je u proceduru uputila zahtjev za novih 300 policijskih službenika za 2025. i 2026. godinu. “Tako da ćemo u narednom preiodu svakih 11 mjeseci ubacivati po 150 policijskih službenika do broja 750”, dodao je Kuprešaković.

On je naglasio da je BiH na migrantskoj ruti, tako da će ova i sljedeća klasa kadeta biti raspoređena na mjesta gdje je najveći migrantski udar i gdje je najveći nedostatak policijskih službenika.

“Oni će nam zaista mnogo pomoći u rješavanju migrantske krize”, dodao je Kuprešaković.

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu minsitara Ivica Bošnjak istakao je značaj prijema novih policijskih službenika za cjelokupnih bezbjednosnih sistem BiH.

“Značajano je da je poslije dužeg perioda na neki način odblokiran prijem novih kadeta. Ministarstvo bezbjednosti je napravilo strategiju prijema u policijske agencije na nivou BiH na osnovu potreba policijskih agencija i kapaciteta agencije za školovanje i stručno usavršavanje”, rekao je Bošnjak.

On je napomenuo da su planirane još dvije klase prijema kadeta u Graničnu policiju i dodao da se bez zanavljanja kadra bezbjednosne strukture ne mogu nositi sa sve savremenijim izazovima i novim pojavnim oblicima kriminaliteta.

Šef Delegacije EU Zater rekao je da je ovo dobar dan za BiH jer je dobila nove službenike Granične policije, a istovremeno zemlja ispunjava uslove u kontekstu evropskih integracija s obzirom na to da su kontrola granica i upravljanje migracijama jedan od uslova.

“EU ulaže značajana sredstva jer je ovo pitanje za nas jedno od najznačajnih prioriteta”, rekao je Zatler.

Šef Delegacije EU je istakao da mu je drago da se ne ulaže samo u specijalizovanu opremu i vozila nego i u obuku i osposobljavanje kadra za izvršavanje zadataka.

“U proteklih šest godina smo na godišnjem nivou izdvajali oko 20 miliona evra, tako da je riječ o značajnoj sumi koja je dostigla iznos od oko 120 miliona evra”, rekao je Zatler.

On je dodao da će EU nastaviti da pruža podršku BiH, što uključuje direktnu podršku Graničnoj policiji BiH za upravljanje migracijama i kontrolu granica.

Zatler je pozvao Ministarstvo bezbjednosti BiH da nastavi sa pomacima u vezi sa usaglašavanjem statusnog sporazuma sa Fronteksom, s obzirom na početak pregovora prošle sedmice, te da se finalizuje novi zakon o kontroli granicama.

“Nadam se da ćemo imati relativno brzo zaključenje statusnog sporazuma sa Fronteksom do kraja godine jer će anagažman Fronteksovih službenika predstavljati značajnu pomoć i podršku za Graničnu policiju BiH”, dodao je Zatler.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*