Članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine uručeni digitalni potpisi

Članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine uručene su danas kvalificirane elektronske potvrde – digitalni potpisi.

Ministri u Federalnoj vladi zvanično su zatražili od Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) izdavanje digitalnih potpisa s ciljem unapređenja efikasnosti i transparentnosti rada Vlade Federacije BiH, te olakšavanja administrativnih zadataka.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je da je veoma važno napraviti dodatni iskorak u vidu digitalne transformacije, a koji će građanima BiH olakšati pristup Vladi FBiH, izdavanju potrebne dokumentacije.

– Još uvijek je pred nama niz podzakonskih akata i pravilnika koje moramo izmijeniti i prilagoditi elektornskom potpisu. Ovo je značajno olakšanje svim strankama koje će u budućnosti raditi s resornim ministarstvima i Vladom FBiH – istakao je Nikšić na današnjoj konferenciji za medije.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija napominje da je današnje uručivanje u stvari promotivni čin kojim Vlada FBiH pokazuje opredijeljenost ka digitalnoj transformaciji, u saradnji s privredom i građanima.

– Uprava za indirektno oporezivanje je ovlašteno certifikaciono tijelo koje izdaje kartice i donosi sigurnost elektronskom potpisu. Uprava svaki mjesec primi 50.000 elektronskih prijava koje su digitalno potpisane. Na svima nama je da ovaj proces ubrzamo, a sigurno je da ćemo morati primijeniti određena zakonska rješenja i kreirati određene usluge, a mnoge institucije u BiH će morati nabaviti bolja tehnološka rješenja kako bi pružale usluge građanima – objasnio je Tegeltija i dodao da vjeruje da će mnoštvo procesa biti okončano do kraja godine.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je kazao da BiH u digitalnoj transformaciji kasni za državama regiona i Evropske unije.

– Mnoge države su ispred BiH, iako za to nema razloga. Vrijeme je da u fokus stavimo prelazak sa papira na digitalno potpisivanje, bilo da se radi o agenciji IDDEEA ili Upravi za indirektno oporezivanje BiH, ali i svima onima koji se po zakonu bave digitalizacijom. Potrebno je da građanima olakšamo život, a firmama poslovanje – izjavio je Forto.

Napominje da se danas na Skupštini Kantona Sarajevo našao novi zakon o elektronskom poslovanju u Vladi KS, iz kojeg će proizaći projekt otvaranja kantonalnih usluga prema građanima, koji će svoje zahtjeve moći digitalno potpisati.

federalna.ba/Fena

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*