U procesu izrada federalne strategije za mlade – dijalog vlasti s mladima

Interresorna radna grupa za izradu strategije za mlade FBiH, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, organizator je dvodnevnog događaja  koji je počeo danas u Sarajevu pod nazivom Dijalog predstavnika institucija vlasti i mladih „U susret Strategiji prema mladima Federacije Bosne i Hercegovine do 2027. godine“.

Riječ je o izradi prvog strateškog dokumenta za mlade na nivou Federacije BiH čiji tekst će od danas biti upućen na javne konsultacije, a izrada je koncipirana djelovanjem predstavnika institucija vlasti s mladima kao aktivnim sudionicima u donošenju ove strategije.

Uoči otvaranja skupa, federalni premijer Nermin Nikšić izrazio je jasno opredjeljnje Vlade FBiH za puni doprinos donošenju ovakvog strateškog dokumenta te za partnerstvo u njegovoj realizaciji, sve u cilju stvaranja pretpostavki da mladi ljudi ostaju i grade budućnost u vlastitoj zemlji a oni koji su je već napustili u potrazi za boljim životom, da se vrate.

Bosna i Hercegovina je mala zemlja pa ako se njeni resursi koriste na dobrobit svih građana i još uz pretpristupna sredstva Evropske unije, ona će biti mjesto ugodnog življenja, kazao je također premijer Nikšić.

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević je izjavila pred početak skupa da konačno usvajanje federalne strategije za mlade treba očekivati za mjesec dana, a potom izradu akcionog plana za njenu primjenu, ponovno u suradnji s mladima jer strategija se i odnosi na poboljšanje njihovog statusa.

–  Vjerujem da ćemo za mjesec dana imati lijepu priču i lijepu poruku – kazala je  Vlaisavljević.

Obraćajući se mladima po otvaranju skupa, ministrica je još kazala da se njihov status rješava zajedno s njima jer „niste vi tu radi nas nego mi radi vas“.

Predsjednica Vijeća mladih FBiH Asja Dizdarević podsjeća da Vijeće ima partnersku ulogu u procesu izrade strategije zajedno s Institutom za razvoj mladih KULT, pa je današnji događaj, u formi konsultacija predstavnika vlasti s mladima, jedan od koraka koji svjedoči tome.

Dizdarević napominje da je Federalna strategija za mlade u izradi nakon 14 godina od donošenja Zakona za mlade, na šta je podsjetio i pomoćnik federalne ministrice kulture i sporta Adis Salkić, koordinator radne grupe za izradu ove strategije za period do 2027. godine.

Salkić podsjeća da je Federalna vlada krajem oktobra prošle godine donijela odluku o izradi strateškog dokumenta, za šta je angažirano oko 20 institucija, dok je Federalno ministarstvo predlagač a Institut za razvoj mladih KULT subjekat koji stalno od tada sudjeluje kao konsultantska i stručna podrška. U radnu grupu je angažirano i Vijeće mladih FBiH jer Vlada je pošla od toga da ovu značajnu strategiju treba izraditi zajedno s mladom generacijom.

Salkić je zadovoljan dosadašnjim učinkom nakon pet mjeseci sveobuhvatnog pristupa i angažmana i naglašava da odnos prema mladima mora da bude strateški budući da se veliki dio strateških ciljeva same Federacije BiH odnosi direktno ili indirektno na mlade ljude.

Stoga se kreatori strategije trude da bude usklađena sa strategijom razvoja Federacije i evropskim standardima u ovoj oblasti, kao i da finalni dokument bude realan i provodiv.

Salkić tvrdi da je ministrica Vlaisavljević osnažila sektor i otvorila Ministarstvo prema mladima, a premijer Nikšić još u njegovom prvom mandatu odredio Ministarstvo kulture i sporta nadležnim za mlade uspostavljajući i odgovarajući budžetski transfer. Salkić ističe da dokument koji je u izradi označava mlade ljude kao najveću razvojnu šansu Federacije Bosne i Hergcegovine.

Domaćini dvodnevnog događaja Dijalog predstavnika institucija vlasti i mladih „U susret Strategiji prema mladima Federacije Bosne i Hercegovine do 2027. godine“ su Radna grupa za izradu strategije, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Vijeće mladih FBiH i Institut za razvoj mladih KULT.

Ključni segment događaja je dijalog predstavnika vlasti s mladima u cilju donošenja finalnog strateškog dokumenta čija realizacija treba da znači sistemsku brigu za pitanje mladih i da jedan od ciljeva bude njihovo opredjeljenje da grade perspekivnu budućnost u vlastitoj zemlji.

federalna.ba/Fena

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*