Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imenovao je noćas, sat i po nakon ponoći, Marina Vukoju na poziciju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

To je odlučeno na osnovu 51 glasa za, 38 protiv i bez sudržanih. Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionirati na rubu kvoruma.

Tokom rasprave o izboru sudije Ustavnog suda BiH najviše je raspravljala opozicija jer je smatrala da se ovakav proces izbora nije trebao izvršiti budući da je poslanici ponuđeno samo jedno ime sa Rang liste, najviše pozicionirani, a to je bio Marin Vukoja.

Poslanici opozicije istakli su da procedura nije izvršena na dobar način te da se čitav postupak trebao ponoviti i sačekati, između ostalog, mišljenje Venecijanske komisije.

Zbog negodovanja da se Vukoja imenuje na funkciju sudije Ustavnog suda BiH opozicija je najavila su da će uložiti apelaciju i žalbu Ustavnom sudu.

U okviru posljednje tačke dnevnog reda “izbori i imenovanja” osim imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH,  imenovani su i članovi radnih tijela ovog doma, te odobreni prijedlozi da se određeni zvaničnici imenuju na funkcije u nekoliko federalnih institucija. Tako je bivša ministrica finansija i dopremijerka Federacije BiH Jelka Miličević imenovana na funkciju zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH. 

Također, za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma izabran je poslanik Naše stranke Dragan Mioković, a dužnosti je razriješena dosadašnja Mirjana Marinković-Lepić zbog zdravstvenih razloga. 

Usvojene Izmjene i dopune Zakona o PIO

Predstavnički dom usvojio je i predloženu izmjenu i dopunu Zakona o PIO, kojom se propisano pravo da se invalidska penzija obezbjeđuje korisniku koji nije u obaveznom osiguranju.

Do sada je ovo pravo bilo regulisano samo za porodičnu penziju.

S obzirom da je korisnik porodične penzije bio sposoban za rad, izostavljeni su korisnici invalidske penzije, pa su oni ovom izmjenom uvedeni u Zakon o PIO.

Izmjena je izvršena na način da je obrisan član 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je bila propisana obustava isplate penzije u slučaju sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju budući da je ovaj član Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim.

To znači da ukoliko ova izmjena stupi na snagu penzioneru neće biti obustavljena penzija kod sticanja dodatnih prihoda na povremenim poslovima.

Ovo zakonsko rješenje treba odobriti i Dom naroda da bi bilo omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Prihvaćen je i Nacrt novog zakona o likvidacionom postupku koji je potrebno donijeti jer je važeći zakon donijet 2003. godine i ima mnogo nedorečenosti. Između ostalog, novim odredbama predviđeno je da se usvoji institut skraćenog dobrovoljnog likvidacijskog postupka po službenoj dužnosti, koji je u Republici Srpskoj uveden još 2019. godine, a kojim se značajno skraćuje period trajanja i pojednostavljuje likvidacioni postupak.

Potrebno je da zakon bude upućen u javnu raspravu, nakon koje slijedi izrada prijedloga zakona, koji je potrebno da usvoje oba doma Parlamenta da bi stupio na snagu.

Poslanici su odobrili Strategiju za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024.-2027. godina, a danas su glasali i za odobravanje više odluka koje se tiču izrade regulacionih planova Štrbački Buk za period od 10 godina i historijskog gradskog područja Jajce za period od deset godina.

Osim toga, prihvaćena je i odluka, kojom se treba odobriti nabavka prostorija za smještaj Fonda za profesionalnu rehabiliataciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Federacije BiH sa sjedištem u Sarajevu.

Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine „Autocesta na Koridoru Vc“ za period od 20 godina.

Prihvaćeno je i dodatno zaduženje po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEC fonda za međunarodni razvoj za realizaciju Projekta Koridor Vc dionica: Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever) poddionica: Vranduk – Ponirak.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*