U Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka i početak sistemskog ubijanja nesrpskog stanovništva

Na današnji dan se obilježava početak sistemskog čišćenja Prijedora od nesrpskog stanovništva u periodu od 1992. do 1995. godine.

Srpske vlasti su na današnji dan prije 32 godine putem lokalnog radija izdale naredbu kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje da svoje kuće obilježe bijelim zastavama i čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”, poruka je koja se tada čula sa Radija Prijedor.

U nastavku je ubijeno 3.178 osoba, među kojima je bilo 102 djece, a otvoreni su i strašni logori Keraterm, Omarska i Trnopolje.

Povodom Dana bijelih traka, u Prijedoru će se mnogi danas prisjetiti žrtava i odati im počast šetnjom i polaganjem cvijeća.

U podne se očekuje dolazak građana i aktivista na glavni prijedorski trg gdje će biti održan centralni događaj obilježavanja Dana bijelih traga i polaganje 102 ruže uz čitanje imena ubijene djece.

klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*