Vlada FBiH:Otvorena aplikacija za prijave za jednokratnu podršku od 1.000 KM porodiljama za novorođenčad u FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, održali su juče u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu press konferenciju povodom otvaranja aplikacije „e-Porodilja“ za jednokratnu podršku od 1.000 KM porodiljama, za novorođenu djecu u 2024. godini.

Na pressu je objavljeno da je ova aplikacija u funkciji, te da sve majke koje su rodile ili će roditi u ovoj godini mogu podnijeti prijavu za podršku od 1.000 KM za novorođenu djecu u Federaciji BiH. Kako su naglasili iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, radi se o podršci iz oblasti natalitetnih politika koja je prvi put osigurana iz Budžeta FBiH.

Premijer Nikšić ovom prilikom izrazio je podršku svim inicijativama koje olakšavaju život građanima, te dodao da će jednokratna podrška za novorođenčad dijelom olakšati roditeljima prve dane roditeljstva i pomoći da se bolje pripreme za nove izazove. Istakao je i da je ovo početak mjera podrške porodicama koje su u planu Vlade FBiH.

– Suočeni sa izazovima demografske politike i niske stope nataliteta, a vođeni potrebom za boljom podrškom našim građanima, Vlada Federacije BiH je na prijedlog resornog ministarstva rada i socijalne politike odlučila da u Budžet uvrsti ovaj program kao konkretan znak naše opredijeljenosti ka stvaranju boljih uslova za život i podrške porodicama s djecom. Iskreno se nadam da će građani, majke i roditelji prepoznati da su ovo naši prvi koraci u podršci porodicama, kao i da ćemo zajedno jačati naše društvo i porodice kao najvažniji resurs na kojem ćemo graditi budućnost – kazao je premijer Nikšić.

Ministar Delić naglasio je da je aplikacija „e-Porodilja“ rezultat posvećenosti Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva natalitetnim politikama i jačanju porodice kao temelja društva.

– Aplikacija je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava korisnicima da iz svog doma izvrše jednostavnu i brzu prijavu, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da niko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminisati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala – pojasnio je ministar.

Naglašeno je da je ova elektronska usluga omogućena uz saradnju i podršku Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) koja je osigurala automatsku provjeru podataka iz prijave, a Federalno ministarstvo proces digitalizacije provodi u saradnji sa Razvojnim programom UN-a u BiH (UNDP). Na press konferenciji govorili su i direktor IDDEEA -e Almir Badnjević, te v.d. rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Narine Sahakyan.

– Agencija je u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima potpisala Sporazum o razmjeni podataka sa Federalnim ministarstvom, te omogućila elektronsku razmjenu podataka kako bi se procedure koje sprovodi Ministarstvo automatizirale. Ovo je još jedan od uspješno završenih projekata IDDEEA-e, te još jedan od elektronskih servisa sa kojim se olakšalo građanima BiH – kazao je Badnjević.

Sahakyan je podsjetila da je digitalna transformacija u javnom sektoru jedan od ključnih prioriteta UNDP-a u našoj zemlji.

– Naša saradnja sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike u ovoj oblasti započela je kroz inicijativu Ministarstva za podršku veoma složenom procesu raspodjele subvencija za energetski ugrožena domaćinstva u FBiH, provedenog u okviru Energetskog paketa EU. Ovo iskustvo je dovelo do veoma hrabre odluke Ministarstva da ode korak dalje i fokusira se na potpunu digitalizaciju svojih usluga. Rezultat je sistem „e-Porodilja“, potpuno digitalni proces prijave za novčanu podršku za novorođenčadi u FBiH. Ova aktivnost, nadamo se, predstavlja tek početak šireg pružanja digitalnih usluga na svim nivoima vlasti u BiH – istakla je Sahakyan.

Ministar Delić zaključio je da je prioritet pružiti podršku porodicama kroz dugoročna, sistemska rješenja. Pozvao je sve koji ostvaruju ovo pravo da apliciraju za jednokratnu podršku za svako novorođeno dijete u ovoj godini.

Prijava na  aplikaciju „e-Porodilja“ dostupna je na web stranici Ministarstva, odnosno linku: https://eporodilje.fmrsp.gov.ba/#/portal/pocetna.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*