Njemačka tvrdi da Ukrajina može koristiti njeno oružje za napade na rusku teritoriju

Njemačka je u petak saopćila da bi Ukrajina mogla upotrijebiti oružje koje je isporučio Berlin kako bi se odbranila od napada pokrenutih iz unutrašnjosti Rusije na ukrajinsku sjevernu pograničnu regiju oko grada Harkova, u skladu s međunarodnim pravom.

Njemačka je sa svojim saveznicima razgovarala o ruskim udarima na regiju Harkova s položaja u neposrednoj susjednoj ruskoj pograničnoj oblasti, izjavio je portparol vlade.

  • Zajednički smo uvjereni da Ukrajina ima pravo, zagarantovano međunarodnim pravom, da se brani od tih napada – navodi portparol u saopćenju.
  • Da bi to učinila, također može koristiti oružje koje je isporučeno u tu svrhu u skladu sa svojim međunarodnim pravnim obavezama; uključujući i ono koje smo mi isporučili – dodao je.

Izjava je uslijedila nakon višednevnog ispitivanja vlade njemačkog kancelara Olafa Scholza o tome da li je promijenila svoj stav o dopuštanju Kijevu da koristi njemačko oružje za napad na rusku teritoriju.

Govoreći u petak u Pragu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je govorio u prilog tome da Ukrajina koristi oružje koje su obezbijedile zapadne zemlje za napad na legitimne vojne ciljeve unutar ruske teritorije.

Njemački zvaničnici odbili su javno otkriti detalje o tome kako bi željeli da Ukrajina rasporedi oružje koje je isporučilo Zapad, oprezni zbog retorike koja bi mogla podići napetosti u vrijeme kada Rusija prijeti taktičkim nuklearnim napadima na Ukrajinu.

Većina oružja koje je Njemačka već isporučila Ukrajini nije pogodna za napade na ruske položaje daleko iza linije fronta. Samohodne haubice, naprimjer, mogu gađati ciljeve na udaljenosti do 56 kilometara, ali nisu raspoređene u neposrednoj blizini fronta.

Francuska, Britanija i Sjedinjene Države isporučile su Ukrajini oružje većeg dometa.

Izjava Berlina uslijedila je dan nakon što su američki zvaničnici sugerirali da je predsjednik Joe Biden tiho promijenio politiku kako bi omogućio Kijevu da ispaljuje oružje koje su isporučile Sjedinjene Države na ciljeve unutar Rusije, ali samo u blizini granice s regijom Harkov.

Prethodno je Biden uporno odbijao da dozvoli Ukrajini da koristi američko oružje za napade unutar Rusije.

Pozivi da se dozvoli korištenje zapadnog oružja protiv raketnih lansera i drugih vojnih lokacija unutar Rusije dolaze u trenutku kada Moskva tvrdi da je ostvarila teritorijalne pomake u prekograničnoj ofanzivi na regiju koja okružuje drugi po veličini ukrajinski grad, prenosi Reuters.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*