Ustavni sud: Entitet RS nema nadležnost nad imovinom BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

U obrazloženju odluke navedeno je da taj bh. entitet nema ustavnu nadležnost da reguliše to pitanje jer je to, u skladu sa državnim Ustavom, u nadležnosti BiH.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet osporenog zakona (pitanja nepokretne državne imovine) jer je to, u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine”, objavljeno je na internetskoj stranici Suda.

Ustavni sud stavio je privremeno izvan snage i odluku Vlade Federacije BiH u slučaju promjene namjene šumskog zemljišta u Federaciji BiH.
Entiteti žele državnu imovinu

Nepokretna državna imovina dugo je predmet sporenja u BiH. Narodna skupština RS-a usvojila je u decembru 2022. Zakon o nepokretnoj imovini, što su neki protumačili kao opasan pokušaj da se promijeni ustavnopravno uređenje Bosne i Hercegovine i ispune ratni ciljevi o podjeli zemlje iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Prema tom zakonu RS-a, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS-a, jedinice lokalne samouprave u tom entitetu, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovao entitet RS, “po sili zakona” pripada njima, a ne državi Bosni i Hercegovini.

Ustavni sud BiH osporava takve entitetske zakone i tumači da entiteti nemaju ustavnu nadležnost za regulisanje pitanja državne imovne, jer je riječ o nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Raspolaganje imovinom koja je pripala državi Bosni i Hercegovini u procesu raspodjele imovine među bivšim republikama socijalističke Jugoslavije zabranjeno je od 2005. godine. Tu je odluku nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown. Riječ je vodama, šumama, vojnim i drugim objektima kao i drugoj imovini koju je naslijedila Bosna i Hercegovina nakon raspada Jugoslavije 1990-ih.

Odluka je na snazi sve dok ne bude usvojen novi zakon “kojim se uređuje provođenje kriterijuma koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine koja je u vlasništvu Bosne i Hercegovine, entiteta Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta”.

Različiti interesi doveli su do toga da takav zakon nije usvojen do danas.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*