Uprkos međunarodnim upozorenjima, izraelska vojska izvodi operacije u Rafahu

Ignorišući međunarodna upozorenja, izraelska vojska danas je saopštila da izvodi vojne operacije u centralnom Rafahu u južnom dijelu Pojasa Gaze.

U vojnom saopštenju navodi se da 162. divizija izraelske vojske nastavlja operacije na osnovu obavještajnih podataka u Rafahu.

Vojska je tvrdila da su snage Brigade Komando koje su djelovale u centralnom Rafahu zajedno s Brigadom Givati ​​locirale raketne bacače, otvore tunela i oružje koje pripada Hamasu.

U saopštenju se dodaje da su snage uništile Hamasovo skladište oružja.

Vojska je objavila da je pronašla vojnu opremu, rakete dugog dometa drugo, uključujući RPG lansere, eksplozivne naprave, zaštitne prsluke i municiju.

Vojska je proširila svoju vojnu ofanzivu na Rafah uprkos nalogu Međunarodnog suda pravde da Izrael obustavi operacije u toj oblasti.

Izraelska vojska uništila i oštetila 170 objekata UNRWA 

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopštila je danas da je izraelska vojska od 7. oktobra uništila i oštetila 170 njenih objekata u Pojasu Gaze.

Iz UNRWA navode da su “primili užasne izvještaje” iz svojih prostorija u izbjegličkom kampu Jabalia, u sjevernom Pojasu Gaze, zbog izraelske vojne ofanzive na kamp.

Ranije se izraelska vojska u potpunosti povukla iz područja kampa Jabalia i njegove okoline nakon ofanzive koja je trajala 20 dana, javio je dopisnik Anadolu.

UNRWA je saopštila da je izraelska vojska ubila i ranila raseljene osobe, među kojima su i djeca koja su se nalazila u njenim školama u Jabaliji.

Dodaje se da su “šatore ljudi koji su se sklonili u UNRWA školi navodno zapalili IDF (izraelska vojska)”.

UNRWA je napomenula da je primila izvještaje da su njene kancelarije u Jabaliji “uništene izraelskim vazdušnim napadima i buldožerima”.

Više od 36.280 Palestinaca je ubijeno u Gazi od 7. oktobra, uglavnom žena i djece, a više od 82.000 osoba je povrijeđeno.

Gotovo osam mjeseci nakon početka rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*