Lendo: Izbor Vukoje u Ustavni sud protivan je Ustavu BiH

Vladavina prava je jedan od nosivih stubova svakog demokratskog društva. U svojoj suštini ona sadrži obavezu prema svima da poštuju i provode pozitivne pravne propise, a posebno Ustava kao akta najviše pravne snage, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende u povodu izbora Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Po njegovim riječima, iz navedenog se izvodi posebna obaveza za nosioce funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da vlastitim zakonitim postupanjem jačaju povjerenje građana u vladavinu prava i institucije vlasti.

Još jedan nosivi stub demokratskog društva su oštre političke rasprave, koje smo obavezni držati u okviru kulture dijaloga s posebnim obzirom na platformu koju imamo i posljedice koje prijete.

  • Izbor Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine sadrži takav nivo i intenzitet protiv pravnosti da je kao posljedica nastupio ustavni spor između države Bosne i Hercegovine i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. Iz razloga jer je jedna parlamentarna komisija suprotno odredbama člana VI/1 a) Ustava BIH preuzela nadležnosti Predstavničkog doma, izvršila izbor sudije umjesto Predstavničkog doma i onda tako neustavnu odluku poslala Predstavničkom domu da je potvrdi – kaže Lendo.

Tvrdi da je zastupnicima kao neposredno biranim predstavnicima građana uskraćeno ustavno pravo da biraju s liste od više kandidata. Umjesto toga, dostavljeno im je samo jedno ime radi potvrđivanja.

S druge strane, konkursnu proceduru za izbor sudija u Ustavni sud Federacije provodi VSTV BIH, koji sačinjava listu. Izbor vrši Predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika Federacije. Dom naroda potvrđuje izbor.

  • S jedne strane parlamentarci ne mogu utjecati na izbor sudija u Ustavni sud Federacije. S druge strane parlamentarci kontrolišu cjelokupan proces izbora sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*